”Vi får gå till botten med det här”

Uppdaterad 2011-10-12 | Publicerad 2011-10-11

S kanslichef hävdar att Juholt inte kände till reglerna i somras

Håkan Juholt kände till reglerna kring boendeersättningen redan i somras, hävdar hans assistent Peter Cervin.

Men Sven-Eric Söder, Socialdemokraternas kanslichef, hävdar att det hela inte är sant.

– Det får stå för honom. Vi får gå till botten med varför han sagt så här, säger Sven-Eric Söder.

Håkan Juholt kände till reglerna kring boendeersättningen, och informerades om dem redan i augusti i år.

Trots det lämnade han in en likadan ansökan som han gjort tidigare i september.

Juholts assistent Peter Cervin informerades om att uppgifterna på blanketten var felaktiga under sin semester i juli av Marianne Bjernbäck, enhetschef på riksdagsförvaltningen.

– Det hade kommit upp på tapeten att det skulle finnas en sambo, så det var mer en service till dem, säger Marianne Bjernbäck till Di.se.

Begärde full ersättning

Peter Cervin bekräftar att han har haft dessa samtal med Marianne Bjernbäck i juli, men säger sig ha svårt att minnas datumen för när de ägde rum. Enligt Juholt själv fick han reda på informationen betydligt senare än så:

– I skiftet augusti, september. När jag förstod att jag inte hade gjort rätt försökte vi så snabbt som möjligt lösa det med riksdagsförvaltningen, sa Håkan Juholt i intervjun med TT i söndags.

Här hade Håkan Juholt kunnat försöka rätta till problemet. Men trots att informationen ska ha nått fram till honom, om än så mycket som en och en halv månad senare än den nådde Cervin, begärde Juholt återigen full ersättning för sin övernattningsbostad när han lämnade in en ny blankett den 13 september – trots att både han själv, kanslichefen Sven-Eric Söder och Peter Cervin kände till felaktigheterna.

Ville fortsätta som förut

– Håkan har lämnat in alla uppgifter från 2007 på samma sätt, då ville vi fortsätta med samma rutiner tills vi hittat en lösning med riksdagsförvaltningen, säger Peter Cervin.

Peter Cervin påpekar att det egentligen var Sven-Eric Söders uppgift att klara ut detta. Söder har tidigare sagt att han inte fick information om att utbetalningarna var felaktiga förrän efter att Juholt skickat in sina nya blanketter, men enligt Peter Cervin är det inte sant.

Men enligt Sven-Eric Söder stämmer inte det som Cervin säger. Han ger en helt annan version till Aftonbladet.

– Det får stå för honom. När Cervin tog kontakt hade Håkan Juholt redan i god tro skickat in sin ansökan om ersättning, säger han.

Men varför har Cervin sagt så här? 

– Jag kan inte svara för vad någon annan har gjort,.

Vad kommer att hända med honom nu?

– Det vet jag inte, vi får gå till botten med det här, säger Sven-Eric Söder.

Håkan Juholts advokat Hans Strandberg menar dock att Cervins version inte stämmer.

– Det är olyckligt att polisens jobb just nu sköts av media, förhör hålls och det är inte så rättssäkert som jag önskar. Jag har talat med Håkan och han förnekar att han skulle varit informerad om detta när han lämnade in den nya blanketten, säger Strandberg.

– Han har som han sagt tidigare inte medvetet lämnat in oriktiga uppgifter.