Tatuerar sig – för klimatets skull

Uppdaterad 2015-12-11 | Publicerad 2015-12-09

Det kan göra ont att kämpa för klimatet.

Fråga Hanna Lidström, 21.

Hon har tatuerat sig för att driva på för minskade utsläpp – mitt under det pågående toppmötet i Paris.

– Att göra en permanent märkning på sin hud är ett av de starkaste sätten att visa vad man står för, säger hon.

En rad svenska ungdomar är just nu i Frankrike med anledning av klimattoppmötet Cop21 i Paris där politikerna försöker enas om ett avtal som ska hålla jordens uppvärmning under två grader. Många tillhör samverkansorganisationen Push Sverige, vars syfte är att trycka på i hållbarhetsfrågor.

Hanna Lidström är en av dem. Hon är också engagerad inom Miljöpartiet och dess ungdomsförbund, Grön Ungdom.

”Klimatet är en rättvisefråga”

I går, under klimattoppmötets sista vecka, passade Hanna Lidström på att tatuera sig. Detta för att visa hur viktigt hon anser att det är att politikerna lyckas.

Mötet i Paris ska enligt planen avslutas på fredag men det väntas dra ut på tiden och spås inte avrundas förrän på söndag.

– Jag tycker att det är viktigt nu när det är sista veckan att göra allt jag kan för att belysa att klimatet är en rättvisefråga. Att göra en permanent märkning på sin hud är ett av de starkaste sätten att visa vad man står för, säger Hanna Lidström.

– Jag valde en höjd näve för att det är en tydlig kamp- och rättvisesymbol och emojin jorden för att visa att klimatet handlar om rättvisa för alla människor på jorden.

Lite ont gjorde det, erkänner hon. Men inte lika ont som när hon tidigare gjorde en tatuering i knävecket.

Klimatmanifestationer

Under veckorna i Paris har Hanna Lidström och ungdomarna i Push arbetat med att försöka påverka delegationerna i frågor som rör allt i från ursprungsbefolkningars rättigheter till kompensation för de skador som klimatförändringarna redan orsakat. Arbetet pågår både inne på Cop21-området i Le Bourget men också utanför.

Många partier och organisationer passar i samband med mötet på att genomföra olika typer av klimatmanifestationer. Centerpartiet körde till exempel 200 mil, från Stockholm till Paris, med elbilen Tesla.

Romson medlar och förhandlar pengar

Sveriges delegation i politikernas klimatförhandlingar leds av klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP). Hon har dessutom av det franska ordförandeskapet utsetts till medlare i arbetet som rör anpassning till klimatförändringarna och leder också arbetet som handlar om finansiering, teknikutveckling och kapacitetsuppbyggnad för EU:s räkning.

I samband med mötet var flera stor manifestationer och protester planerade. De två största, i inledningen och avrundningen av mötet, fick dock ställas in på grund av att franska myndigheter drog in tillstånden. Detta utifrån säkerhetsläget i Paris efter terrordåden.

En mindre demonstration hölls ändå dagen före stats- och regeringschefernas öppnande.