Intern rapport: Så gick utvisningen till Kabul till

Uppdaterad 2017-01-11 | Publicerad 2017-01-04

Flera som skulle utvisas fängslades med body cuffs, personal attackerades och hotades.

Resan med tvångsutvisade afghaner från Sverige till Kabul blev enligt Kriminalvårdens rapport kaotisk.

I Afghanistan fruktar man nu att unga män som deporterats från Europa kommer att ansluta sig till IS och andra terrorgrupper.

Den uppmärksammade utvisningen genomfördes under stora protester från flyktingorganisationer och frivilliga den 13 december. Med kort varsel hämtades personer från Migrationsverkets förvar och häktet i Huddinge och fördes sedan till Arlanda. Klockan 02.30 på luciadagen lyfte det specialchartrade planet från flygplatsen. Några timmar senare landade det i Afghanistans huvudstad Kabul.

Aftonbladet har tagit del av rapporter från Kriminalvårdens transporttjänst, som genomförde utvisningen på order av polisen. Enligt rapporten utvisades 13 personer, elva asylsökande som nekats asyl och två som begått brott och dömts till utvisning. Med på resan fanns 28 bevakningspersonal från Kriminalvården.

Flera var desperata

Enligt rapporten blev det orolig stämning redan på Arlanda, något som bekräftas av personal som Aftonbladet varit i kontakt med. Utvisningen tog tid att genomföra, flera var desperata och under den långa väntan på flygplatsen började ett par av de som skulle utvisas att göra motstånd. En person började planera ett upplopp i samband med ombordstigning på planet. Det förekom också sexuella hot mot kvinnorna i bevakningspersonalen - något som enligt rapporten hejades på av andra som skulle utvisas. Tre personer fängslades med så kallade body cuffs där händerna låses fast vid höfterna. Personen som var mest tongivande i upploppsförsöket fängslades under sex timmar.

Nya oroligheter i Kabul

Ytterligare en person försökte enligt rapporten få igång ett upplopp för att avbryta utvisningen. Det misslyckades däremot och under resan förekom enligt rapporterna inga incidenter. På plats i Kabul vägrade flera att lämna planet och nya oroligheter uppstod. ”Kort därefter börjar samtliga gå av planet under protest och diverse hot utdelas mot oss samt att en kollega attackeras fysiskt.” står det i rapporten.

Viveca Hilberts, tf presschef på Kriminalvården, säger att det är ovanligt att utvisa så många med chartrade plan. Men med tanke på det stora antalet var resan inte stökigare än normalt. Med hänsyn till personalen vill hon inte uttala sig mer om resan. Ingen av personalen skadades fysiskt.

”Fick inte kissa med stängd dörr”

Aftonbladet har försökt få kontakt med flera av de utvisade. En av dem, Mustafa Nauibi, har enligt sin svenska kontakt, Lena Malmlöf Hummerhielm, varit sjuk sedan ankomsten till Kabul. Han har tidigare berättat för sajten Blank spot project att resan ner till Kabul var omtumlande. Flera fängslades, de var rädda och vid ett tillfälle blev det bråk mellan en som skulle utvisas och en av vakterna.

– Under resan fick vi inte gå på toaletten och inte kissa med stängd dörr. Dörren var öppen och två vakter tittade på en hela tiden. Då blev en av oss arg. När han skulle lämna planet slog han till vakten som tittat på honom när han skulle kissa, då slog vakten tillbaka, sa han till Blank spot projekt.

”Gått åt fel håll”

Efter ankomsten till Kabul har några av de utvisade dykt upp på Svenska Afghanistankommitténs kontor i Kabul i hopp om att få jobb. Var de andra har tagit vägen är oklart.

– De här unga grabbarna kommer till en situation som är mycket svår. Läget i Afghanistan har tyvärr gått åt fel håll. Det är ett osäkrare säkerhetsläge, fler internflyktingar och en ekonomi som inte återhämtar sig, säger Björn Lindh, informationsansvarig på Svenska Afghanistankommittén.

Regeringen har tidigare meddelat att utvisningar ska öka rejält under 2017. Fler specialchartrade plan, i EU-regi eller från Sverige, kommer att användas för att utvisa de som inte självmant lämnar landet. Hur många som kommer att utvisas till Afghanistan går inte att förutspå. Men i slutet av förra året var 38 000 afghaner inskrivna i Migrationsverkets system och väntade därmed på besked om uppehållstillstånd. Närmare 20 000 av dem var registrerade som ensamkommande barn.

Afghanistan räknar däremot med att det kommer att anlända minst ett chartrat plan från Europa till Kabul varje dag. EU vill till och med bygga en egen terminal på flygplatsen för att göra utvisningarna och mottagandet mer effektivt, berättar Björn Lindh. Han befarar att merparten av de som återvänder kommer att få det mycket svårt.

– Unga frustrerade män som inte ser något hopp är bland det farligaste som finns. De kan lockas in i extrema grupper för att kunna försörja sig. Vi vet till exempel att IS försöker etablera sig i Afghanistan, säger han.

Den aktuella utvisningsresan bekostades av EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex.