MP-ledningen backar om Vattenfall

Publicerad 2015-06-12

Miljöpartiets stridsfråga om brunkolen i Tyskland är i princip avgjord.

Partiledningen har vikt sig och gått med på att behålla verksamheten och fasa ut den.

– Jag är glad att vi kunde komma fram till en jämkning, säger Linus Pettersson, som drivit frågan.

Vattenfalls kolgruvor i Tyskland har varit en infekterad fråga inom Miljöpartiet. Inför kongressen har flera ombud skrivit motioner som kräver att Vattenfall ska fortsätta äga kolgruvorna och sedan avveckla dem. Att sälja skulle innebära fortsatt miljöförstöring.

Partistyrelsen har däremot yrkat avslag på motionen och vill i stället att Vattenfall ska sälja delar av brunkolsverksamheten.

"Öppnar för ett förändrat läge"

Beslutet i frågan ska tas i morgon. Men redan under fredagen fick partistyrelsen vika sig. När frågan behandlades i ett förberedande utskott vann linjen att behålla brunkolen för att senare avveckla den stort, med röstsiffrorna 45–0.

– Vi som förespråkade den ursprungliga motionen och partistyrelsen kom fram till en jämkning som vi båda blev väldigt nöjda med, säger Linus Pettersson (MP), en av de som skrivit motionen och som kandiderar till partistyrelsen.

– Det öppnar upp för ett förändrat läge. Vi som lagt motionen hoppas att andra partier ska ändra uppfattning. Nu står ändå grundinställningen från Miljöpartiet fast.

Beslutet ska formellt tas i morgon.

– Sannolikheten är god att det går igenom eftersom både vi som skrivit motionen och partistyrelsen står bakom jämkningen, säger han.

"Många steg från i dag till visionen"

Även om Miljöpartiet enas om en gemensam hållning är frågan långt ifrån avgjord.

– Vi är som miljöpartiet en minoritet i en minoritetsregering. Det är många steg från i dag till visionen, säger Lise Nordin, energipolitisk talesperson (MP).

Hon lyfter fram att det krävs riksdagsmajoritet för att ändra ägardirektiven som styr Vattenfall. I dag finns inget stöd för en tydligare klimatstyrning för det statliga företaget, menar Lise Nordin.

– Vi vet att Vattenfall försöker hitta en köpare. Om det skulle komma en köpare, då hamnar frågan på regeringens bord. Då har man möjlighet att säga ja eller nej till en affär.

Kommer ni förespråka att det inte kommer säljas då?

– Jag kan som energipolitisk talesperson inte se att man skulle godkänna en affär utan att det finns en tydlig klimatvinst.

Hyllas av V - sågas av M

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är positiv till beskedet.

"Klokt beslut på MPs kongress. Vattenfalls kol ska avvecklas, inte säljas. Bra för klimatet. Nu kan vi sätta mer press på de som vill sälja." skriver han på Twitter.

Lars Hjälmered (M), vice ordförande i näringsutskottet, säger däremot att beskedet visar på en spricka i regeringen. Han kräver nu svar på hur näringsminister Mikael Damberg ser på frågan.

– Miljöpartiet har gett ett mycket oroande besked. Nu är det av högsta vikt att regeringen ger ett tydligt besked i frågan. Det handlar om väldigt mycket av skattebetalarnas pengar som Miljöpartiet vill kasta bort, säger han.

Följ ämnen i artikeln