Kravet på AKB från de egna: Fäll regeringen

Publicerad 2016-01-12

Moderata ungdomsförbundet kräver nu att Anna Kinberg Batra går på rejäl offensiv.

Man vill att Moderaterna gör allt i sin makt för att försöka fälla Stefan Löfvens regering så snart som möjligt.

– Det har gått för långt, Alliansen bör lägga fram en gemensam budget senast i höst, säger Muf-ordförande Rasmus Törnblom.

S/MP-regeringens tid vid makten har varit turbulent. Hösten 2014 valde Sverigedemokraterna att rösta på Alliansens gemensamma budgetalternativ. Regeringens budget föll och landet kastades in en regeringskris. Statsminister Stefan Löfven (S) svarade med att säga att han skulle utlysa nyval. Men i stället slöts Decemberöverenskommelsen, DÖ, som gjorde att regeringen kunde få sin ekonomiska politik genom riksdagen.

Trots att överenskommelsen sprack redan i oktober har regeringen ohotat kunnat regera vidare med sin egen politik eftersom Allianspartierna gått fram med enskilda budgetförslag och inte ett gemensamt. Så länge man gör det spelar det inte någon roll hur SD väljer att göra.

Vill fälla regeringen så fort det går

Men nu kräver Muf att moderpartiet och Anna Kinberg Batra går på rejäl offensiv och i en debattartikel i Dagens Industri manar han partiledningen till kamp.

– 2016 måste bli året då Alliansen utmanar och fäller regeringen. Det räcker med vänsterpolitik nu. De presenterar tomma utredningar i stället för politiska reformer, säger Törnblom till Aftonbladet.

Muf-ordföranden kallar 2015 för ett "katastrofalt politiskt år".

– Det var för mycket fokus på taktik, jag vill verkligen inte att 2016 ska bli likadant. Politiken måste återigen börjar handla om förslag och reformer. Det har jag saknat, det har handlat alldeles för mycket om vem som gjorde vad och vem som söker stöd hos Sverigedemokraterna eller inte.

Törnblom menar att Allianspartierna så snart som möjligt måste inleda ett gemensamt budgetarbete och gå fram med en gemensam budget senast i höst - något som med mycket stor sannolikhet skulle leda till en ny regeringskris och ett osäkert läge.

Men det tycker Muf är ett pris värt att betala.

– Jag tror att nuvarande regering är en större osäkerhet och risk för Sverige på lång sikt. Alliansen måste förbereda sig för att äntra Rosenbad, säger Törnblom.

För att Alliansen ska få större stöd än regeringen för sin budget i riksdagen krävs det att man får stöd av Sverigedemokraterna.

Skulle ni inte göra er beroende av SD?

– Jag tycker M och Alliansen ska göra sig beroende av sin politik. Vi ska säga vad vi vill göra och söka stöd för det. Sedan får vi se om Alliansen får tillräckligt med stöd. Man kan inte ta ansvar för hur andra partier ställer sig till den politiken man för. Men däremot är det otroligt viktigt att säga att SD inte ska ingå i en regering eller i regeringsförhandlingar.

Muf säger att det är naturligt att Alliansen är det underlag som bildar regering i nuvarande läge.

– De fyra Allianspartierna är mer överens med varandra än vad S är i sitt eget parti. Då är det naturligt att Alliansen är det underlag som bildar regering. Jag skulle ljuga om jag sa att det är ett enkelt politiskt läge för någon. Men jag tror att Alliansen har bättre förutsättningar än S och MP för att få gehör för sin politik i riksdagen, säger Rasmus Törnblom.

Han vill inte spekulera i vad han föredrar att den regeringskris han vill driva fram ska leda till nyval eller inte.

”Många vill att vi blir modigare och kaxigare”

I höstas sa KD-ledaren Ebba Busch Thor att hon inte uteslöt att Alliansen skulle gå fram med en gemensam budgetmotion redan 2016. Hon fick inget gehör från sina Allianskollegor och utspelet kallades oansvarigt av Allianskollegorna.

Törnblom tror dock att stödet för Muf:s förslag är stort i både M och de andra allianspartierna.

– Många vill att vi blir modigare och kaxigare. Förhoppningsvis kommer regeringen att känna sig stressad av att Alliansen på allvar börjar kliva fram och säga att vi vill kasta ut dem i redan år.

Muf vill inte bara att Alliansen ska inleda gemensamma budgetförhandlingar. Törnblom ser gärna att man använder sig av misstroendevotum för att försöka avsätta regeringens ministrar i regeringen.

– Jag tycker att alla verktyg i verktygslådan ska användas. Antingen tar man ministrarna en för en, men målet är att fälla allihopa.