Anna Kinberg Batra kritiserade regeringen

Publicerad 2015-10-15

KARLSTAD. Utanförskapet och den akuta flyktingkrisen präglade M-ledaren Anna Kinberg Batras stämmotal.

Hon kritiserade också Stefan Löfven och regeringen för att sakna handlingskraft och förmåga att styra landet.

– Det är uppenbart att de inte hade någon karta med sig förra hösten när de rullade iväg, sa hon.

För tredje gången på kort tid är Moderaterna samlade i Karlstad. Även 2011 och 2013 höll man stora partisamlingar i den värmländska staden.

De stora frågorna på årets partistämma, som inleds i dag och avslutas på söndag, väntas handla om den pågående flyktingkrisen men också om jobben och ekonomin.

Stämman inleddes med tal av Anna Kinberg Batra, 45, som valdes till partiledare efter Fredrik Reinfeldt i januari i år. Partikamraterna hälsade henne välkommen upp på scenen med stående ovationer.

Kritiserade regeringen

I talet fokuserade hon på de problem som Sverige står inför. Med utanförskapet som särskilt drabbar unga och utrikesfödda och också den pågående flyktingkrisen.

Redan i inledningen kritiserade hon regeringen för bristande handlingskraft.

– Det är höst i Sverige, men istället för att rusta för snö och kyla har vi en regering som tycks tro att värmen kommer bara man längtar efter den. Sverige är på väg åt fel håll, det ska vi ändra på, sa Kinberg Batra.

Moderatledaren slog också fast att hennes eget parti nu måste ställa om både politiskt och organisatioriskt efter valförlusten förra hösten. Och förbereda sig för att ta tillbaka regeringsmakten senast 2018.

– Nu ska vi lägga grunden och ta ut riktningen för den politik som kan bygga Sverige starkare. Den politik som Sverige behöver, för Sverige är på väg åt fel håll.

”Ingen karta med sig”

Anna Kinberg Batra drog en rad paralleller till rallysporten, som är stor i Värmland.

– Ibland undrar jag hur det låter när Stefan Löfven sitter där i bilen tillsammans med Åsa Romson och Gustav Fridolin bredvid sig. Det är ju uppenbart att de inte hade någon karta med sig förra hösten när de rullade iväg.

– Men det är ju inte bara Tina Thörner (känd rallykartläsare, red:s anm.) som vet att man måste fatta avgörande beslut för att kunna hålla sig på vägen. Man måste förstå verkligheten, få koll på kartan och vara förberedd och träna tillsammans.

Slog ett slag för Alliansen

Moderatledaren slog också fast att hon vill leda Sverige framåt – med Alliansen.

De senaste dagarna har splittringen inom Alliansen stått i fokus efter beslutet om att fälla Decemberöverenskommelsen, DÖ, på Kristdemokraternas riksting och KD-ledaren Ebba Busch Thors utspel i går om att Alliansen bör gå fram med en gemensam budget redan nästa höst. Busch Thor fick mycket kritik av övriga allianspartier och regeringen för sitt utspel.

Men Kinberg Batra slog fast att det är Alliansen som gäller, trots att man inte alltid är överens.

– Vi ska driva aktiv och ansvarsfull oppositionspolitik. Vi ska vara redo att möta väljarna med vårt alternativ för Sverige och det ska vi göra senast 2018.