SD-utspelet: Tvinga alla flyktingar att hälsotestas

Publicerad 2016-03-01

SD:s partiledare Jimmie Åkesson vill inför obligatoriska hälsoundersökningar för asylsökande.

Här är Sverigedemokraternas nya utspel i invandringsdebatten.

Partiet med Jimmie Åkesson i spetsen kräver nu obligatoriska hälsokontroller för alla asylsökande som kommer till Sverige.

– För att det ska vara genomförbart måste det ske i samband med att man anländer och lämnar in sin asylansökan, säger partiledaren Jimmie Åkesson (SD).

Enligt svensk lag ska alla asylsökande som kommer till Sverige erbjudas en frivillig hälsoundersökning av landstinget. En undersökning från Ekot i höstas visade att det i dag är cirka hälften som väljer att genomgå en sådan. Nu kräver Sverigedemokraterna med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen att undersökningen blir obligatorisk.

I helgen rapporterade SVT om Folkhälsomyndighetens nya siffror som visar att fallen av tbc, tuberkulos, ökat kraftigt i Sverige de senaste tio åren. Förra året upptäcktes 835 nya fall av sjukdomen, som smittar via bakterier som sprider sig i luften. Bara 97 var dock smittade i Sverige.

– Risken att du blir smittad av tuberkulos på stan är minimal, utomhus smittar tuberkulos inte alls. Störst risk löper de som delar bostad och umgås nära med de här personerna, säger Jerker Jonsson, infektionsläkare och epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till TT.

Av de nya fallen är majoriteten födda utanför Sverige, i länder där tbc är vanligt. Samtidigt visar siffrorna att spridningen inom Sverige inte har ökat.

”Är väldigt dyrt”

Nu kräver SD-ledaren Jimmie Åkesson att alla asylsökande ska genomgå en obligatorisk hälsoundersökning.

– Vi kopplar ökningen av tbc-fall direkt till den stora invandringen. För att obligatoriska undersökningar ska vara genomförbart måste det ske i samband med att man anländer och lämnar in sin asylansökan, säger han.

Han medger dock att det skulle bli en kostsam historia om SD fick som de ville.

– Invandring är väldigt dyrt. Det är klart att med vår invandringspolitik skulle de här kostnaderna vara väsentligt lägre. De andra partierna pratar väldigt ofta om fördelarna med invandring, men man lyfter sällan de här negativa konsekvenserna.

Men spridningen av tbc i Sverige har inte ökat. Vad är det då ni vill komma åt med det här?

– Just det är något som riskerar att öka i takt med att vi får hit fler människor som bär på den här smittan. Det är klart att om vi inte gör någonting, om vi inte ser till att undersöka genom obligatoriska hälsokontroller så kommer sannolikt smittspridningen inom Sverige att riskera att öka. Därför måste vi agera nu.

”Bekämpa spridningen”

Vad skickar det för signaler till de som kommer till Sverige?

– Man måste vara klar över att många inte vill genomgå undersökningen, för att man inte vill att det ska konstateras att man bär på smittan, det finns en skam kring det i vissa kulturer. Men det här är ju ytterst för att hjälpa de som bär på den här smittan. Det andra är att förhindra och bekämpa spridningen i Sverige och det gäller att man kommunicerar det, att det här är något som är viktigt både för den enskilde och för samhället i stort.

Det har inget att göra med asylprocessen?

– Det är i första hand för att man ska kunna bekämpa smittspridning och för att den enskilde ska kunna bli frisk. Jag ser inte att det är kopplat till asylansökan, det här hanteras separat.

SKL: ”Går inte att tvinga alla”

På Sveriges kommuner och landsting, SKL, berättar handläggare Olle Olsson att man gärna ser att så många som möjligt av de som kommer hit genomgår en hälsoundersökning – men på frivillig väg.

– För att man ska kunna göra tvångsinsatser krävs det ganska mycket. Det finns viss lagstiftning som gör att man kan tvinga människor till saker och ting. Men det här skulle vara ett ganska stort ingrepp.

Olsson säger att det inte går att tvinga fram undersökningar för alla om man ska följa regeringsformen.

– Det handlar även om att följa internationella rekommendationer.

SKL jobbar däremot för att så många som möjligt på frivillig väg ska genomgå en hälsoundersökning.

– Vi skulle vilja att alla genomgick den, men alla ska ha möjlighet att säga nej. Vi har i dag svårt att nå de asylsökande och det jobbar vi hårt med i dag. Det är en viktig fråga att man når fler, säger Olle Olsson.

Anledningarna till detta är flera, säger han.

– Det handlar om smittspridningsfaktor. Nu säger ju Folkhälsomyndigheten att den risken är liten. Sedan handlar det om att informera om det svenska sjukvårdssystemet. Dessutom är det viktigt utifrån att veta vad människor har för behov av sjukvårdsinsatser.