Interna protesten mot SD:s högervridning

Publicerad 2016-12-02

Norrlandsdistrikt kritiserar högergir

Sverigedemokraterna har det senaste året svängt högerut i flera tunga frågor.

Men Aftonbladet kan avslöja att partiledaren Jimmie Åkessons omsvängning nu kritiseras internt.

I ett brev till riksdagsgruppen skriver två distrikt i norr att SD gått för långt åt höger och riskerar att målas ut som ett parti som inte värnar den svenska modellen.

På SD:s landsdagar hösten 2015 meddelade SD-ledaren Jimmie Åkesson att han gärna skulle bilda regering med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det senaste året har partiet också svängt i flera politiska frågor. Bland annat rör det vinster i välfärden, där man bytt ut sitt tidigare motstånd mot en linje där man vill fokusera på kvalitet i stället för vinst.

Dessutom har man valt att byta fot i frågan om vilka regler som ska gälla vid offentliga upphandlingar. I onsdags röstade man, tillsammans med Alliansen, ned regeringens förslag om att kollektivavtalsliknande villkor ska gälla vid upphandlingar. Regeringens mål med förslaget var att komma åt lönedumpning.

Samtidigt har partiledaren Åkesson sagt att han vill se en folkomröstning om Nato-medlemskap, även om partiet fortfarande är emot.

I praktiskt taget alla fall har man lagt sig närmare Allianspartierna, och framför allt Moderaterna, politiskt. Det har beskrivits som en rejäl högergir och lett till hård kritik från vänstern och arbetarrörelsen. Bilden delas dock inte alls av Jimmie Åkesson själv.

Partiledningen får intern kritik

Internt i partiet har ingen kritik sipprat ut – tills nu.

Aftonbladet kan avslöja att högergiren har väckt ont blod internt. Flera källor uppger för Aftonbladet att två SD-distrikt har protesterat genom att skicka ett brev till partiets riksdagsledamöter.

Brevet är, enligt Aftonbladets källor, undertecknat av Robert Håkansson och Petter Nilsson, ordföranden i distriktet i Norrbotten respektive Västerbotten. Det skickades före omröstningen i riksdagen som rörde offentliga upphandlingar.

– De skriver att de är rädda att partiet blivit för höger. De vädjade till riksdagsledamöterna och partiledningen att tänka om och lägga ned sina röster i stället för att rösta emot förslaget. De är oroliga för att det nu ser ut som att SD inte vill att svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger en källa.

En uppgiftslämnare säger också att de båda ordföranden är oroliga för att onsdagens omröstning ska missgynna partiet:

– De är rädda för att regeringen, LO och media nu kan säga att vi bär skuld till att oseriösa företag även fortsättningsvis kan konkurrera ut seriösa via dåliga villkor och löner. Att vi helt enkelt inte står upp för den svenska modellen och i stället tycker att vårdslös frihandel är något bra, säger en SD-källa.

”Vi har skrivit ett brev”

SD-ledningen har sagt att man ser problemen med lönedumpningen, men säger bestämt att förslaget inte skulle lösa frågan. Men vill istället angripa problemet genom att bland annat stärka huvudentreprenörsansvaret och satsa på fler utbildningsinsatser.

Om SD hade valt att lägga ned sina röster hade regeringens förslag gått igenom.

Robert Håkansson, SD:s ordförande i Norrbotten, medger att han är en av dem som skrivit under brevet.

– Vi har skrivit ett brev som vi skickat till vissa i riksdagsgruppen och i styrelsen. Men det är inget märkligt att vi har intern kommunikation i partiet.

Han vill inte gå in på detaljerna i brevet.

– Det är intern kommunikation, åtminstone än så länge. Eventuell kritik får man ju framföra till partledningen och riksdagsgruppen i så fall och inte genom pressen, säger Håkansson.

Petter Nilsson, ordförande i Västerbotten, säger:

– Man har ju åsikter, allt är ju föremål för intern demokrati. Men det är inget jag vädrar i press. Ytterst är det riksdagsgruppen som har den här frågan.

”Socialistiska rörelsen i norra Norrland fortfarande stark”

Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, säger så här om kritiken från norr:

– Jag tror att det till stor del handlar om att den socialistiska rörelsen i norra Norrland fortfarande är väldigt stark, på ett sätt som den inte är i övriga landet. Då upplevs den här typen av frågor som extra känsliga av vissa av våra partiföreträdare, säger han.

Partiledningen delar inte alls bilden av att SD sväng högerut.

– Verkligen inte. Vår ambition är egentligen att försöka sträva efter en mittenposition där vi försöker balansera olika intressen mot varandra utan att det blir slagsida åt det ena eller andra hållet. Vi är varken ett höger- eller vänsterparti, säger Mattias Karlsson.

Han säger också att han känner att stora delar av partiet står bakom de förändringar av politiken man gjort.

– Vi känner ett väldigt starkt stöd för de ställningstaganden vi gjort. Sedan vore det konstigt om alla tyckte exakt likadant, det vore olustigt. Vi ska ha en levande debatt inom partiet, det viktigaste är att man för den debatten på ett respektfullt och sakligt sätt.