Putin borde vara jätteglad

Fegt av Sverige att bara utvisa tre diplomater

Det vore konstigt om Vladimir Putin ryggar av rädsla för att Sverige utvisar tre ryska diplomater.

Om den ryske björnen darrar är han lättskrämd.

Den ryska ambassaden i Stockholm

Danmark utvisar 15 ryska diplomater som ägnat sig åt illegal underrättelseverksamhet, det vill säga spioneri.

Tyskland har utvisat ett 40-tal, Frankrike 35, Italien 30, Belgien 21 och Slovakien 35 för att nämna ett axplock andra EU-länder.

Men när Sverige tar till storsläggan så utvisar vi tre. TRE. Om den ryske björnen darrar är hen lättskrämd.

Rysslands ambassadör i Stockholm kallades under tisdagen upp på utrikesdepartementet, UD, för att motta kraftiga protester mot morden på civilbefolkningen i Butja utanför Kiev. Solklara krigsbrott mot civilbefolkningen utförda på ett sällsynt rått och bestialiskt sätt.

Dessutom fick han beskedet att tre personer som jobbat vid ambassaden utvisas och snarast ska lämna landet.

Enligt Säkerhetspolisen, Säpo, är en tredjedel av personalen vid den ryska representationen i Stockholm spioner. Antingen för militärens Gru, säkerhetspolisens FSB eller den civila underrättelsetjänstens SVR.

”Man kan förvänta sig att Ryssland svarar med att utvisa lika många svenska diplomater som Sverige utvisat ryska.”

Förväntat ryskt svar

Det skulle i så fall betyda att ett 20-tal personer på den ryska ambassaden ägnar sig åt att under diplomatisk täckmantel spionera på personer, företag och organisationer i Sverige.

I det perspektivet, och i jämförelse med andra EU-länder, måste utvisningen av tre diplomater betraktas som lam. Vek. Klart mesig.

Utrikesminister Ann Linde (S) förklarar det beskedliga antalet med att hon inte vill skada verksamheter vid den svenska ambassaden i Moskva eller generalkonsulatet i S:t Petersburg för mycket. Man kan nämligen förvänta sig att Ryssland svarar med att utvisa lika många svenska diplomater som Sverige utvisat ryska. Så går det till i diplomatins värld.

Det är ett argument man både kan respektera. Och ifrågasätta.

Är det verkligen så att UD:s verksamhet i Ryssland faller ihop om fyra diplomater eller fler tvingas lämna landet?

Det låter underligt med tanke på att Danmark tycker att de kan klara sig utan femton personer på sin ambassad som knappast är större eller har en mer omfattande verksamhet än den svenska.

Ann Linde är inte främmande för att fler ryska diplomater kommer att utvisas längre fram. Men hennes resonemang haltar.

Omkring 17 diplomater kvar

Antingen bestäms antalet utvisade ”spiondiplomater” av hur många svenskar UD kan vara utan på sina beskickningar i Ryssland eller också bestäms antalet av hur många spioner som finns under ryska ambassadens tak i Stockholm.

Men nu är det alltså omkring 17 kvar som springer omkring och kollar oss på den aggressiva och våldsamma ryska statsmaktens uppdrag. Känns det bra? Nej.

Den tjetjenske bloggaren och regimkritikern Tumso Abdurachmanov utsattes 2020 för ett mordförsök hemma i Gävle. Bakom attentatet låg rysk och tjetjensk säkerhetstjänst enligt SVT. Nu har nio av hans anhöriga försvunnit.

Till Sverige väntas upp till 200 000 flyktingar från Ukraina komma i år. En del, kanske många till och med, kommer att uppfattas som misshagliga av Ryssland. Även deras säkerhet måste beaktas i diplomatkriget med den ryska staten. Mord eller mordförsök på främmande territorium är inget de ryggar för.

Ann Linde är inte främmande för att fler ryska diplomater kommer att utvisas längre fram.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.