Wallström redogör för kritiserad FN-kampanj

Publicerad 2016-04-08

Utrikesminister Margot Wallström (S).

Regeringen har fått kritik för arbetet för att ta en plats i FN:s säkerhetsråd. Granskning har visat att biståndspengar har använts för att finansiera kampanjen.

Men utrikesminister Margot Wallström (S) slår tillbaka mot kritiken och säger att Sverige behövs i säkerhetsrådet.

– Vi kan bidra med kunskaper om säkerhetsläget i vårt närområde, inte minst sett till närheten till Ryssland, säger hon.

Stefan Löfvens regering har som övergripande mål att Sverige ska ta en av platserna i FN:s säkerhetsråd. Sverige slåss om en av två europeiska platser tillsammans med Holland och Italien. Alla ministrar har därför lobbat för kampanjen i samband med utlandsresor och besök från andra länder. Längst fram i arbetet har statsministern själv och utrikesminister Margot Wallström stått.

Nyligen avslöjade dock DN att regeringens kampanj delvis finansierats av biståndsmedel. Vilket väckte stor irritation hos många parter, inte minst politiska motståndare.

Vill påverka orolig omvärld

På fredagsmorgonen gav Wallström sin bild av varför hon anser att Sverige behövs i FN. Hon framhöll att Sverige skulle kunna bidra med kunskap om säkerhetsläget i det egna närområdet, inte minst på grund av närheten till Ryssland.

– Vi har insikter, kunskaper och erfarenheter utifrån närheten till Ryssland, säger Wallström, som också menade att Sveriges arbete för mänskliga rättigheter och jämställdhet är avgörande delar i den svenska kampanjen.

Enligt Wallström är FN:s arbete viktigare än någonsin just nu till följd av krig, konflikter, terror och klimathot.

– Att andras öden är våra har väl aldrig märkts så tydligt som nu, säger hon.

”Kommer att redovisa allting”

Wallström slog ifrån sig den kritik som riktats mot finansieringen av kampanjen. Hon menar att rapporteringen bygger på felaktigheter i fråga om hur UD:s kampanjarbete finansieras.

– Vi kommer att redovisa allting, vi har talat om ungefär hur stor budgeten är för gruppen vi har här, ett litet kansli, och sedan handlar det om vad vi gör på olika ambassader och liknande, säger hon.

Samtidigt var beskedet att regeringen inte vill att allting man gör ska komma ut till konkurrenterna Italien och Nederländerna.

Margot Wallström slog också fast att hon inte tror att det i slutänden kommer att vara de pengar som satsas som kommer att avgöra hur det går.

– Det land man kommer att rösta för är att det land man tror är seriösa, följer upp det man sagt och är konsekventa.

Avgörs i juni

Enligt Margot Wallström och kabinettssekreterare Annika Söder kommer Sverige att få veta om man har lyckats med sin kampanj i samband med omröstningen den 28 juni.

Avgörandet fäller FN:s ambassadörer, som skriver två namn var vid en sluten omröstning.

Följ ämnen i artikeln