Stridsfrågan avgjord: Starkt stöd för temporära uppehållstillstånd

Uppdaterad 2015-10-16 | Publicerad 2015-10-15

KARLSTAD. En av de stora stridsfrågona på Moderaternas partistämma är avgjord.

Det står nu klart att partiledningen har ett mycket starkt stöd för sin linje om att partiet ska byta fot och kräva temporära uppehållstillstånd. 

– Det är en mycket viktig del i omprövningen av vår politik, säger Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Inför M-stämman i Karlstad har frågan om temporära uppehållstillstånd varit en av de mest omtalade. I maj meddelade den nya partiledningen att man vill införa temporära uppehållstillstånd för de nyanlända som får stanna i Sverige. För den som fått ett arbete vill man att tillståndet blir permanent efter tre år. De andra ska lämna Sverige medan de som har fortsatta skyddsskäl ska få sitt uppehållstillstånd förlängt.

Moderata ungdomsförbundet vände sig kraftigt emot reformen som man menar skapar stor osäkerhet för de nyanlända.

Frågan avgjord

Men i kväll står det klart att partistyrelsen har ett mycket starkt stöd för sin linje - och frågan är avgjord. Det är på lördag som ombuden på stämman ska rösta.

– En av de viktiga besluten för oss i partistyrelsen har varit att vi också går fram med tillfälliga uppehållstillstånd. I diskussionen på utskottet på stämman stod det klart att det finns ett starkt stöd för vår linje. Jag tror att ombuden kommer rösta för den, men nu ska ju naturligtvis stämman fatta sitt beslut, säger Elisabeth Svantesson.

Hon menar att reformen är mycket viktig för integrationen i Sverige i en kritisk tid.

– Vi har en ohållbar situation med högt bidragsberoende där integrationen inte fungerar. Nu kommer det många människor som söker sig till Sverige. Därför är den här stämman viktig och att vi fattar beslut som kan lösa de utmaningar vi ser.

Under den förra M-ledningen med Fredrik Reinfeldt i spetsen propagerade man för permanenta uppehållstållstånd. Men enligt Svantesson är det nu läge att tänka nytt.

– Det här är en väldigt central fråga, precis som skärpt försörjningskrav och ökade krav för att få ersättningar.

”Kopplar den till arbetslinjen”

Hon poängterar också att man kopplar reformen till partiets arbetslinje.

– Det är viktigt att individen gör sig anställningsbar och är aktiv i sitt jobbsökande. Det är en viktig del av den här reformen. Ska vi på allvar kunna bryta ett bidragsberoende, att fler människor ska komma i jobb snabbare, måste vi också ha en politik som underlättar för det.

Kommer det här leda till att färre människor söker sig till Sverige, tror du?

– Vårt förslag bygger på att folk ska komma i jobb snabbare. Det handlar också om en harmonisering i EU. De flesta länder har tillfälliga uppehållstillstånd. Men där vi ser ett söktryck säger vi att vi vill ha en bättre fördelning mellan EU:s länder.

Inom Alliansen finns det en tydlig splittring i frågan. Centerpartiet beslutade nyligen att hålla fast vid linjen om permanenta uppehållstillstånd. Men Svantesson tror att partierna kommer att komma övererns.

– Det är viktigt att varje enskilt Alliansparti utvecklar sin egen politik. Det här är ett av våra svar. Sedan har Alliansen ett gemensamt fokus på hur fler ska komma i arbete och hur vi ska hitta fler bostäder. Det löser vi ihop.