TCO snart lika stora som LO

Uppdaterad 2017-02-12 | Publicerad 2017-02-07

LIDKÖPING/STOCKHOLM. Under sin resa genom Sverige besöker statsministern framför allt LO-arbetsplatser.

Samtidigt visar nya siffror att TCO snart är ikapp LO när det gäller medlemsantal.

– En del av förklaringen ligger i att vi har en omstrukturering i det svenska näringslivet. Det blir fler tjänstemannajobb och färre jobb för arbetare, säger Stefan Löfven (S).

När Stefan Löfven under veckan reser runt i Sverige och besöker arbetsplatser har det framför allt handlat om företag med en stor andel arbetare. Bland annat pappersbruket i Lessebo, där 98 procent av arbetarna är medlemmar i LO-förbundet Pappers.

Totalt har medlemsantalet i LO-förbunden, där Löfven har sin bakgrund som IF Metall-ordfrande, minskat rejält de senaste årtiondena.

LO har inte presenterat siffror för 2016 ännu men prognosen visar att man nu har 1 446 000 medlemmar, en minskning med mellan 20 000-22 000 från 2015. Orsaken är framför allt Kommunalskandalen, som spillt på övriga LO-förbund.

Nu visar nya siffror att svensk arbetsmarknad fortsätter att förändras. Medlemsförbunden inom TCO, Tjänstemännens centralorganisation, går starkt framåt och har nu totalt nästan lika många medlemmar som LO.

Till skillnad från LO har TCO växt sex år i rad. Förra året ökade medlemsantalet med 33 652 personer och man samlar nu 1 382 300 medlemmar. Framför allt är det Unionen och Vision som växer.

Löfven: ”Färre arbetaryrken”

Stefan Löfven säger att hans glädjs åt TCO:s framångar.

– Det är otroligt viktigt att vi har organiserade löntagare både på arbetarsidan och bland tjänstemän. En del av förklaringen ligger i att vi har en omstrukturering i det svenska näringslivet. Det blir fler tjänstemannajobb och färre så kallade arbetarjobb.

Han menar samtidigt att Socialdemokraternas relation med LO inte påverkas av utvecklingen.

– Ett starkt samarbete med LO är en del av vår själ, vår DNA. Men det är också så att vi som regering har ett bra samarbete med tjänstemännens fackliga organisationer. Det kommer väldigt mycket bra förslag från dem som vi också tar till oss.

Eva Nordmark, TCO:s ordförande, menar att det ligger ett hårt och fokuserat arbete för facklig förnyelse bakom tillväxten.

– Men sedan handlar det också om att jobben som kräver högre utbildning har vuxit till i Sverige. Så det är också ett resultat av en ny arbetsmarknad, men det är inte självklart att man går med i facket för det.

Hon säger samtidigt att TCO:s möjlighet till politiskt inflytande nu växer.

– Vi får starkare muskler. Det finns ett väldigt stort intresse för TCO och TCO-förbunden. Vi har mycket kontakter med de politiska partierna.

TCO växer rejält

Till skillnad från LO så är TCO en partipolitiskt obunden organisation. En styrka, menar Nordmark.

– Det kan vi använda för att vara brobryggare i vissa frågor, mellan regeringen och Alliansen.

Just nu är ju Löfven ute på turné i landet och träffar kanske främst LO-medlemmar. Borde han resa bland TCO:s medlemmar också?

– Jag tror och hoppas att han också träffar våra medlemsgrupper och jag tycker att det har varit ett starkt fokus på många utav våra yrkesgrupper i TCO-förbunden. Jag tänker på lärarna, sjuksköterskorna och poliserna.

Berit Müllerström, andre vice ordförande i LO, säger att även hon är glad över att TCO växer.

– Rent generellt tycker vi att det är bra att människor organiserar sig. Sedan har LO ett annat uppdrag än vad TCO har, i frågan om lönebildning och löneförhandlingar. Men styrkan i att vara stora har alltid betydelse och är viktig.

Kan valrörelsen påverkas, vilka frågor som lyfts fram till exempel?

– Vi har stort inflytande på politiken eftersom vi samverkar med S, särskilt nu när de sitter i regeringen har vi möjlighet att påverka.

Ni är inte särskilt oroade?

– På ett sätt är vi det, då våra förbund tappat 20 000 medlemmar. Det är en oroande tendens och det behöver vi jobba aktivt med.