KD-förslag: Låt unga och nyanlända slippa betala skatt

Publicerad 2015-10-02

Unga och nyanlända bör slippa betala skatt på de första 500 000 kronorna som de tjänar. Detta för att underlätta etableringen på arbetsmarknaden.

Det förslaget lägger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor fram på DN Debatt.

”Sverige ska erbjuda en fristad för människor på flykt. Men för att fortsätta vara ett samhälle som håller ihop måste vi samtidigt skapa en arbetsmarknad där alla får plats.”

Det skriver Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed, partiledare respektive ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna, på DN Debatt.

Ska få tjäna 500 000

Enligt KD-topparna bidrar regeringens skattehöjningar till att försvåra etableringen på arbetsmarknaden. För att sänka trösklarna vill de att personer upp till 25 år och nyanlända ska få tjäna 500 000 kronor utan att betala skatt.

Det förslaget finns i Kristdemokraternas skuggbudget, som presenteras i dag:

”Enligt arbetsförmedlingen är allt fler av de arbetslösa i utsatt ställning på arbetsmarknaden: utrikes födda, äldre, har en funktionsnedsättning eller är unga med låg utbildning.”

Kan dämpa ingångslöner

Förslaget skulle innebära att det unga och nyanlända skulle kunna tjäna 16 700 kronor i månaden i två och ett halvt år skattefritt.

Busch-Thor och Forssmed anser att detta skulle få fler i jobb samtidigt som det kan underlätta familjebildning och göra det enklare för människor att komma in på bostadsmarknaden. Reformen kan också leda till sänkta ingångslöner, enligt KD-ledarna.

”När den enskilde får mer över blir det också möjligt med en mer dämpad löneutveckling för ingångslöner”, skriver de.