Björklund: ”Tid för samförstånd och ansvarstagande”

Publicerad 2015-10-14

Sverigedemokraterna har meddelat att de tänker rösta på Moderaternas budget i omröstningen senare i höst.

Men de andra Allianspartierna har inga sådana planer.

– Folkpartiet kommer att rösta på sin egen budgetmotion. Sannolikt vinner den inte och då kommer FP att avstå i huvudvoteringen, säger FP-ledaren Jan Björklund.

I en intervju med SR i morse meddelade SD-ledaren Jimmie Åkesson att hans parti kommer att rösta på Moderaternas budgetmotion i den slutliga omröstningen i höst efter att deras egen variant har fallit.

– Dels ser vi att Moderaterna har, åtminstone på marginalen, något lägre migrationskostnader. Men framför allt handlar det om att vi menar att så länge den sittande regeringen inte tar ansvar i invandringspolitiken ska vi göra vad vi kan för att fälla den sittande regeringen, säger SD-ledaren till SR.

Förra hösten lade Alliansen fram en gemensam budget - som SD valde att rösta på efter att deras egen fallit i den första omröstningen. I år lägger de borgerliga partierna fram egna budgetar, vilket gör att läget ser annorlunda ut.

”Kommer avstå i huvudvoteringen”

Men de övriga Allianspartierna har inga sådana planer. De är överens om att lägga ned sina röster i den avslutande omröstningen för att inte skapa kaos.

 FP-ledaren Jan Björklund var tydlig med att man inte har några planer att följa SD:s exempel.

– Folkpartiet kommer att rösta på sin egen budgetmotion. Sannolikt vinner den inte och då kommer FP att avstå i huvudvoteringen, säger han.

FP-ledaren menar att det är tid för samförstånd och ansvarstagande i svensk politik.

– Vi har ett antal internationella kriser just nu, flyktingkrisen och Rysslands agerande. Det som hänt i svensk politik den senaste veckan riskerar att ställa till en total konfrontation och inrikespolitisk kris.

Han menar att det parlamentariska läget kommer att fungera "om partierna vill".

– Man lägger sina egna budgetmotioner och röstar på dem, precis som vi sagt tidigare från Alliansen. Samtidigt ska alla vara beredda på samförstånd i olika sakfrågor över blockgränsen. Det skulle underlättas av om statsministern och Socialdemokraterna gjorde sig friare från MP:s och V:s inflytande.

”Budgeten är en helhet”

Moderaterna har tidigare sagt att även de kommer att rösta på sin egen budget, men att man samtidigt tror att det kan hända saker under behandlingen av regeringens budget i riksdagen i höst.

Men någon liknande signal skickar inte Jan Björklund:

– Vår utgångspunkt är att budgeten är en helhet. Om S på någon punkt är beredd att backa går det väl inte att utesluta något. Men budgeten är en helhet.

Anna Kinberg Batra sa i dag om situationen:

– Jag tänker inte ta initiativ för att kasta landet in i en politisk kris. Vi har till exempel en akut flyktingkris som Sverige behöver möta.