Ex-minister vill ha nordisk vaccinfabrik

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

En vaccinfabrik i Norden och inhemsk produktion av skyddsmateriel till vården.

Det ska ex-minister Sven-Erik Bucht (S) driva i Gränshinderrådet.

– Vi kommer att stå sist i kön om det blir en global huggsexa, så vi måste säkerställa vår egen tillgång, säger han.

Nyligen utsåg utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) den förre landsbygdsministern och mångårige Haparanda-kommunalrådet Sven-Erik Bucht till Sveriges representant i Gränshinderrådet.

Där ska han arbeta för att ta fram förslag för minskade gränshinder och att gynna samarbetet mellan de nordiska länderna.

– Jag kan de här frågorna och har upplevt dem eftersom jag har bott vid en gräns hela mitt liv, säger Bucht som nu lever på sin gård i byn Karungi i Haparanda kommun, som gränsar till finska Torneå.

Sven-Erik Bucht (S).
Foto: Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sven-Erik Bucht (S).

Vaccinfabrik

Bland de första frågor som Sven-Erik Bucht kommer att driva har sin grund i den pågående pandemin.

Över hela världen arbetar forskare för att ta fram ett vaccin mot coronaviruset och förhoppningen är att frågan ska ha fått sin lösning inom ett par år.

– Men när vaccinet så småningom uppfinns någonstans kommer inte de små länderna i Norden stå först i kön, det blir andra större länder. Det ser vi nu i fråga om det skyddsmaterial vi behöver under pandemin, säger ex-ministern.

En av de första frågor Bucht kommer att lyfta handlar därför om att starta en nordisk vaccinfabrik och tillverkning av såväl mediciner som skyddsutrustning för sjukvården i Norden.

– Det nordiska samarbetet har länge fungerat väl, men med EU har det blivit lite bortglömt. Nu är det dags att väcka liv i det igen.

Säkra tillgången

Genom tillverkning i Norden skulle man både få fram fler jobb och säkra tillgången till vaccin, läkemedel och utrustning för medborgarna i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island, resonerar Sven-Erik Bucht.

– Det finns all anledning att vi lyfter de här frågorna i Norden. Kan vi bilda en gemensam vaccinfabrik? Samarbeta om att producera skyddsmaterial? Det är konkreta saker att göra. Vi har redan kunnandet, bra forskare och företag som sysslar med medicintillverkning till exempel.

Finansieringen, menar Bucht, skulle länderna tillsammans kunna lösa, kanske med stöd av det privata näringslivet.

Det är Gränshinderrådet

  • Ett politiskt tillsatt organ med uppdrag från de nordiska regeringarna att främja fri rörlighet i Norden för privatpersoner och företag.

  • Gränshinderrådet bildades 2014 och ordförandeskapet varvar årligen mellan medlemmarna.

Källa: Norden.org

PODD Så påverkar oljan världspolitiken

Priset på råolja störtdök i början av veckan. Vad innebär det nu för USA som drabbats hårt av prisraset och vad betyder det för oss i Europa? Det tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN

Publicerad: