Succén som förändrade tv-historien

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-09

Nu vill alla tv-kanaler göra serier som "Sopranos"

Tittarsuccé runt hela världen. Massor av priser. I dag tycker ingen det är konstigt att man talar om "Sopranos" som en av alla tiders bästa tv-serier.

Fast vägen dit var lång. När David Chase först försökte få gehör för sin maffiaserie, var det inte många som trodde att det skulle bli se säsonger och 86 avsnitt som skulle förändra tv-dramatiken för alltid.

David Chase, "Sopranos" skapare, hade en dröm om att skapa något personligt och framgångsrikt. Det gjorde han när han lyckades sälja in pilotavsnittet av "Sopranos, med James Gandolfini i huvudrollen, hos tv-kanalen HBO.

Med facit i hand framstår ju allt alltid så lätt.

Det verkar så självklart att en dramaserie som både är spännande och skildrar maffians vardagsliv ska gå hem hos tv-tittarna.

Fast vägen till att "Sopranos" över huvud taget blev av var lång.

Sopranos - en dröm

David Chase, nu 63 år, hade jobbat i tv-branchen i tjugo år när han i början av 1990-talet började pula med det som skulle bli "Sopranos". Han var en av Hollywoods många anonyma manusförfattare till olika komedi-, drama- och thillerserier. Den enda tv-serie han själv hade skapat, "Almost grown" (1988), hade lagts ned efter tio avnistt. Men drömmen om att skapa något personligt och framgångsrikt levde vidare.

Använde sin familj

David hade vuxit upp i en italienskättad familj i New Jersey. Ursprungligen hette han DeCesare i efternamn. Han började rota i sitt förflutna. En släkt där det kryllade av jobbiga och färgstarka personer. Det hade satt sina spår. Som vuxen gick David Chase regelbundet i terapi. Allt detta ingofade han i det som från början skulle bli ett långfilmsmanus. Hans manager trodde att en tv-serie skulle vara lättare att sälja in. Så David skrev ett pilotavsnitt. Det blev väldigt självbiografiskt. Men där fanns en väsentlig skillnad: han hade gjort om familjen till brottslingar. Till en maffiafamilj som härjade i hans egna hemtrakter New Jersey. Soprano och andra namn, de knyckte han från gamla polare i plugget.

Stora tv-kanalen Fox var intresserade, men gjorde sedan tummen ner. Kabel-tv-kanalen HBO, med planer på att växa inom dramasektorn, bekostade pilotavnittet. Det var inte så dyrt. Nästan alla skådisar var okända. Många (till slut hela 27 personer!) hade haft småroller i Martin Scorseses "Maffiabröder". Cheferna på HBO gillade vad de såg, men drog ändå beslutet i långbänk i ett helt år innan de bestämde sig för att beställa en hel säsong med 13 avsnitt.

Mängder av priser

Serien hade premiär 10 januari 1999 och fick omedelbart stor uppmärksamhet.

The rest is history, som man brukar säga.

Serien har vunnit fem Golden Globe-statyetter, 21 Emmy-priser (tv-världens mostvarighet till Oscar), massor av andra utmärkelser och hundratals nomineringar. Faktum är att redan från första säsongen blev James Gandolfini, Edie Falco och de andra skådelspelarna och alla de som jobbar bakom kulisserna närmast dränkta i nomineringar och priser.

En lyckad chansning

På sitt sätt märks ändå "Sopranos" storhet ännu mer i efterhand.

Kabel-tv-kanalen HBO hade före "Sopranos" bara producerat en exklusiv dramaserie, våldsamma fängelseserien "Oz". "Sopranos" sågs därför som en chansing. En lyckad sådan. Massor av folk skaffade HBO, som gjorde ännu fler serier, som lyfte kanalen till ytterligare nya höjder.

Nu vill tv-kanaler runt hela världen göra "HBO-serier". HBO = hög kvalitet. Det står för dramaserier som vågar utmana, som går på djupet, som engagerar på riktigt.

Och det var "Sopranos" som startade alltihop.

Första DVD:n på köpet i dag!

I dag onsdag kan du börja samla världens bästa serie. Första DVD:n får du på köpet med Aftonbladet i dag.