Därför avskyr barnen broccoli

Uppdaterad 2018-12-20 | Publicerad 2006-08-01

4 av 10 barn har känsliga smaklökar

Amerikanska forskare tror sig ha kommit på varför barn i allmänhet inte gillar broccoli och andra gröna grönsaker.

Det är smaklökarna som inte är utvecklade att tycka om beska smaker.

4 av 10 är känsliga och äter också färre grönsaker.

barn ratar grönt 4 av 10 barn är mer känsliga för beska och bittra smaker och väljer helst bort broccoli och andra gröna grönsaker.

Brysselkål, broccoli, blomkål, kålrot... alla är de svåra att få barnen att tycka om.

Nu finns en förklaring.

Amerikanska forskare har testat olika grönsaker på förskolebarn och kommit fram till att 4 av 10 barn har smaklökar som är känsliga för bittra och beska smaker. Resultaten finns presenterade i American Journal of Clinical Nutrition.

– Alla kålsorter behöver tillagas. Det är också bättre för barnens magar, de behöver inte lika mycket fibrer som vuxna, säger Aftonbladets nanny AnneLie Arrefelt.

Söta grönsaker mest poppis

65 förskolebarn fick välja bland 5 sorters grönsaker: svarta oliver, gurka, morötter, röd paprika och broccoli. Morötterna och paprikan - de sötaste av dem - var mest populära. De barn som visade sig känsliga för beska åt mycket mindre av broccolin och gurkan. De valde också i högre grad att inte äta några grönsaker alls och åt totalt sett mindre grönsaker. Detta, menar forskarna, påverkar deras matvanor även som vuxna.

– Ja, det gör det sannolikt, men man kan också vänja smaklökarna vid nya smaker och lära sig tycka om dem. Smaklökar är en färskvara, säger AnneLie Arrefelt.

Viktigt att äta rätt

– Det är jätteviktigt det här med mat och grönsaker, det finns så många barn som lever på bara köttbullar och makaroner med jättedåligt näringsinnehåll. De får i sig alldeles för lite vitaminer, mineraler och antioxidanter – sånt som finns just i gröna grönsaker som broccoli.

Måste barnen äta alla grönsaker?

– Nej, det måste de inte, men de måste äta mat och det är ju bättre att äta nyttig mat, säger AnneLie Arrefelt.

Läs mer:

Karin Abrahamsson (karin.abrahamsson@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln