Barnen blir inte galna av julgodis

Uppdaterad 2018-12-11 | Publicerad 2008-12-22

Experter: Bara deras föräldrar som tror att de blir hyperaktiva

Ingen fara – snaska bara.

Myten om att barn blir hyperaktiva av godis stämmer inte.

Lagom till jul kommer rapporten som sopar undan onödig oro hos många föräldrar.

lugna och glada Tindra, 4, och Tanja, 7, äter gärna lite julgodis. Men de blir inte hyperaktiva, stressade eller ens piggare av sockerchocken. ” Nä, det har jag aldrig märkt”, säger Tanja.

Det dåliga samvetet har en tendens att göra sig påmint just kring jul. Inte går det väl an att låta ungarna vräka i sig sötsaker hela långa helgen? Bortsett från de kända varningarna om att sött fräter på tänderna och att godiset blir ersättning för riktig mat, så gnager kanske en annan tanke.

Gammal ”sanning”

Oron för att ungarna kan bli överstressade av socker. En myt som vi hört i åratal. Men som nu krossats av två amerikanska läkare i den ansedda vetenskapliga tidskriften British Medical Journal.

Läkarduon har gått igenom flera olika studier i ämnet och funnit att inget stöder den gamla ”sanningen” att barn som fått socker blir hyperaktiva. Snarare tycks det vara så att föräldrarnas inställning varit avgörande. Om de trott att barnen intagit socker har de förväntat sig en viss reaktion.

– Det kanske är dags att avdramatisera förhållningssättet kring godis, säger Anki Rånge, 36, mamma till Tindra, 4. och Tanja, 7, i Habo utanför Jönköping.

Anki är barnsjuksköterska och har också hört att socker kan varva i gång barn till hyperaktivitet.

– Men jag har aldrig stött på det själv, våra barn bryr sig inte ens särskilt mycket om vi har godis stående framme.

En skumtomte räcker

Nej, Tindra och Tanja bara kikar lite förstrött på bamseskålen Aftonbladet kommer dragande med. Efter var sin rosa skumtomte är de rätt nöjda.

Brukar ni bli piggare av godis?

– Nä, det har jag aldrig märkt, säger Tanja och vänder skålen ryggen.

Följ ämnen i artikeln