Bråka – det är värt det

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-07

TJAFSADE MER FÖRR Jämställda par bråkar oftare. Men skiljer sig mer sällan. Hos tvåbarnsfamiljen Åkerberg är det en självklarhet att dela på allt arbete hemma. ”Vi tjafsade mycket mer om sånt förr, men nu läser vi varandra väldigt bra”, säger Susanne Åkerberg, 39.

Strid.

Eller lid.

Nio av tio par lever inte jämställt – och det är långt farligare än du tror.

Lille Milton, 3, tar diskborsten och går loss på pastakastrullen. Jodå. Han gör vad han kan för att bättra på statistiken.

Det behövs.

Inte ens var tionde par lyckas leva jämställt hemma, visar ny forskning. Först när mannen är arbetslös – och kvinnan arbetar mer än heltid – lägger vi lika mycket tid på barn och hushållsarbete.

Tror de är jämställda

– De flesta tror att de lever väldigt jämställt. Men går man in och tittar på verkligheten ser det inte ut så, säger Mikael Nordenmark, professor vid Mittuniversitetet och en av författarna bakom nya boken ”Jämställdhetens pris”.

Kvinnan står ofta för minst två tredjedelar av hemarbetet – även hos de par som anser sig helt jämställda.

Många försöker. Men att smula sönder cementerade könsroller är svårt.

–Det innebär ju att man ifrågasätter sig själv, sin partner och hela sin kärleksrelation.

Vem ska hämta barnen, vem ska handla, vem ska städa? I stressen är det lätt att det uppstår slitningar och bråk.

Du riskerar hälsan

För husfridens skull trillar många in i ”det gamla vanliga”.

Men ta fajten. Forskningen visar att jämställda par – trots bråken – skiljer sig mer sällan. Och dessutom är det livsviktigt.

– Risken att drabbas av långtidssjukskrivning ökar betydligt om man lever i ojämställda förhållanden, säger Hélène Sandmark, forskare i hälsovetenskap vid Örebro universitet.

Hennes studier visar att risken för allvarliga stresssjukdomarmer än dubbleras.

– Det ska inte märkas hemma att man har ett karriärsjobb, och det ska inte märkas på jobbet att man har barn, säger hon.

”Mamma gjorde allt”

– Många kvinnor säger: jag har världens bästa man, för han hjälper till så mycket. Men hjälpa till är inte samma sak som att ta ansvar.

Familjen Åkerberg har hittat sin lösning. De tjänar lika mycket, har samma yrkesstatus – och samma självklara attityd till att dela allt.

– Hade jag inte ”fått” vara pappaledig när barnen kom, så hade jag inte stått här idag, säger Urban och hjälper Milton med den sista tallriken.

Susanne nickar.

– När jag växte upp gjorde mamma allt hemma.

– Så vill inte jag ha det.

UPP & NER

Upp

Jämställda föräldrar är klart positivt för barns överlevnad och utveckling, visar en rapport från Unicef. Och nästan inget annat folk i världen värderar jämställdheten lika högt som svenskarna. Vi vill och vi försöker.

Ner

92,4 procent av papporna arbetar heltid – trots att de har barn under sju år. Motsvarande siffra för mammorna är 51,1 procent.