”Framtiden finns i Kina”

Uppdaterad 2017-07-28 | Publicerad 2007-03-21

Plugga i Shanghai nya trenden för svenska studenter

Kina, och framför allt Shanghai, blir alltmer populärt bland svenska studenter.

SHANGHAI. Glöm franska och tyska. Nu är det kinesiska som gäller.

– Framtiden finns i Kina, menar Alexander Andersson och Staffan Holgersson, som pluggar kinesiska i Shanghai.

Alexander Andersson och Staffan Holgersson pluggar kinesiska i Shanghai.

Alexander och Staffan är inte ensamma. Kinesiska har på några år blivit ett av de mest populära språken att plugga – både i Sverige och på plats. Enligt kinesiska ambassaden i Stockholm växer antalet svenskar som pluggar i Kina stadigt för varje år. Och på bara två år har svenskar som får studiemedel för studier i Kina ökat med mer än 200 procent, enligt statistik från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Senaste trenden är att dra till Shanghai. Med sin internationella standard och mångkulturella befolkning trivs svenskarna bra här.

”Kina lät spännande”

Alexander Andersson, 22 år från Höör, är en av dem. Han kom hit efter att ha läst om en kille på internet som pluggat i Kina.

– Då bestämde jag mig för att prova jag med. Jag var trött på Sverige och tyckte att Kina lät spännande.

Med ett antagningsbrev från universitetets nybörjarklass och en lapp med sin blivande bostadsadress i fickan landade Alexander på Shanghais flygplats i slutet av sommaren förra året.

– Det bästa med Shanghai är alla nya erfarenheter man får. Det händer saker hela tiden och det finns ständigt nya saker att upptäcka. Alla jag träffat här vill stanna kvar!

Klasskompisen, 22-årige Staffan Holgersson från Malmö, håller med. Efter att ha rest runt i världen bestämde han sig för att göra lite nytta, och valet föll på att lära sig kinesiska i Shanghai.

– Det är häftigt att vara här. Allt är så annorlunda mot hemma.

Lever bekvämt

Dessutom är studentlivet minst sagt bekvämt. Alexander berättar om städerskan som kommer till grabblägenheten varje vecka – för 9 kronor i timmen. Äta ute gör han och Staffan var och varannan dag.

Båda killarna läser en ett års språkutbildning för internationella studenter på Jiao Tong-universitetet i centrala Shanghai. Bara i klassen finns sju svenskar – i hela skolan många fler. Fudan-universitetet är ett annat alternativ en bit utanför stan. Här finns en institution för nor-diska studenter:

– Vi har ett par hundra svenskar varje år som pluggar på vårt universitet, säger Gry-Irene Skorstad som är programansvarig på Nor-dic Centre.

Kulturkrockar

Men visst finns det nackdelar med att vara svensk i Kina:

– De kulturella skillnaderna mellan kineser och svenskar kan bli lite jobbiga, säger Alexander och får medhåll av Staffan:

– Det vi svenskar anser vara dåliga vanor tycker inte kineserna – och vice versa. De harklar och spottar, står inte i kö och så vidare.

Men att lära sig språket är ändå ovärderligt, tycker båda.

– Kina växer, när västerländska företag kommer hit är det bra att kunna prata både engelska och kinesiska, säger Staffan.

Alexanders och Staffans 5 bästa Shanghai-tips

Bra lunchställe.

Guide/ Plugga i Kina

Ökning med 216 %

Camilla Björkman (resa@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln