Månen tur och retur – för en miljard kr

Publicerad 2012-06-28

Teknik från Sovjettiden ska ta turister ut i rymden 2015

En månfärd om året med start 2015 hoppas brittiska Excalibur Almaz kunna genomföra.

Här är senaste rymdäventyret för hugade spekulanter.

En sväng runt månen.

Det kan bli verklighet redan 2015.

För den som har lite drygt en miljard kronor, vill säga.

Rymdstationer från Sovjettiden ska användas i det brittiska rymdprojektet.

Det är ett brittiskt företag, Excalibur Almaz på ön Isle of Man, som på ett rymdturismmöte i London har avslöjat lätt sensationella framtidsplaner, enligt Daily Mail Online.

Redan om tre år säger sig företaget ha kapacitet att skicka tre personer i en omloppsbana runt månen.

Det skulle i så fall innebära den första bemannade färden till månen sedan 1972 års Apollo 17.

Efter Eugene A Cernan, Harrison H Schmitt and Ronald E Evans har ingen människa stått på månen eller cirklat runt den på nära håll.

Från Sovjettiden

Och det är just det sistnämnda Excalibur Almaz tänker erbjuda med hjälp av två inköpta rymdstationer från Sovjettiden. Dessa ska förses med extramotorer som gör det möjligt att färdas längre distanser än endast ligga i omloppsbana runt jorden.

Den amerikanska rymdentreprenören Art Dula, som grundat och i dag basar över det brittiskbaserade företaget, kunde på rymdturismmötet i London inte hålla sig från att ge sin engelske rymdkonkurrent Sir Richard Branson en känga.

Ingen sightseeing

Dula kallade sitt månprojekt för ”en privat expedition” medan Bransons Virgin Galactic, som snart ska börja frakta rymdturister upp i viktlöst tillstånd för ett kortare tag, avfärdades som ”en sightseeingtur”.

Rymdstationen erbjuder de tre ombord 90 kubikmeter yta att dela på.

2015 kan alltså den första månfärden ske om företagets planer går i lås.

Mellan 2015 och 2025 finns sedan planer för en månfärd om året, eller lika med att 30 personer får chansen att studera månen på nära håll.

Tar efter sjöfararna

Under förutsättning förstås att det inför varje uppskjutning finns någon som är villig att stå för notan, 100 miljoner pund (lite drygt en miljard svenska kronor).

Art Dula är optimistisk och talar om ett historiskt vägskäl.

– Detta är ett paradigmskifte. Oavsett om vi gör det, eller någon annan gör det, så kommer det aldrig att återgå till att vara nationella rymdprogram.

– Låt oss tala om att bli ett rymdfarande samhälle så som vi en gång var ett sjöfarande samhälle. Detta hör hemma i samma ådra som den historiska utforskning som för sekler sedan gjorts av europeiska och brittiska sjöfarare och som resulterade i så mycket tillväxt.

Följ ämnen i artikeln