Lissabon - ett paradis för kakelälskaren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-06-16

Siktar framåt. Tommy Söderberg, förbundskapten för det svenska landslaget, kan spana efter kakel i Lissabon.

Lissabon

Här kan fotbollslands-lagets tränare Tommy Söderberg få känna på så mycket kakel han vill.

De finns överallt, stora och små plattor med religiösa, historiska eller bara vackra motiv.

I Lissabon är kakelplattor mycket mer än badrumsutsmyckning.

Svenska färger på kaklet.

Du ser dem överallt – de konstnärliga hantverken som pryder allt från monument till husfasader. Portugiserna är stolta över sitt kakel, eller Azulejo som plattorna heter på portugisiska. Inte bara för att det är en vacker utsmyckning utan också för att det har ett historiskt värde.

Från Arabien

Ursprungligen kommer traditionen med kakelplattor från Arabien och det moriska väldet.

Affären Loja dos Descobrimentos i stadsdelen Alfama ser ut som vilken souvenirshop som helst. Men istället för mängder av t-shirts, nyckelringar och småprylar med Lissabonmotiv finns här mer eller mindre en vara: kakelplattor.

– Är man i Portugal tycker jag definitivt man ska ha en kakelplatta med sig hem, säger butiksinnehavaren Josefa Riberio.

Flertalet av plattorna är målade i blåtonade färger.

Azulejo kommer troligen från från ordet azul som betyder blå på portugisiska. Josefa Riberio går längst in i affären och till ateljén. Hon tar fram en tom fyrkantig platta och börjar skapa.

– Ibland har jag färdiga mallar, som här, och då lägger jag på ett tunt läskpapper med mönstret utskuret, sen är det bara att stryka över med en påse blyerts. Jag har en konstnär som kommer hit ett par gånger i veckan och hon gör nästan allt på fri hand, säger Josefa.

Blått och gult

På bara ett par minuter har mönstret, ett par långskaftade blommor, avbildats på plattan och Josefa doppar en pensel i en av de många färgburkarna.

– Färgen ser alltid svart ut när man målar på den, men det är olika mättnader som gör att färgerna sedan kommer fram i ugnen. Det går att använda vilka färger man vill, men vi brukar för det mesta måla i blått och gult, berättar Josefa Riberio.

900 grader

Med stadig hand målar hon snabbt den sista stjälken och så är plattan klar att läggas på hyllan i väntan på att brännas. Ett dygn i 900 grader räcker för att den ska bli helt klar. De historiska motiven är attraktiva. Men turister kommer ofta också med andra önskemål.

– Antingen köper de traditionella kakelplattor eller så vill de att vi gör namnskyltar till familjen, säger hon.

Själv nöjer jag mig med att köpa en platta med samma motiv som Josefa just målat och en bit av Lissabon åker med hem i resväskan.

6 heta platser med kakel

Snabbfakta

Hanna Nilsson

Följ ämnen i artikeln