På whiskysafari bland gröna kullar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-02-09

Provsmaka dig runt ön under semestern på skotska Islay

ISLAY

Tiotusentals får. Gröna kullar. Vidsträckta hedar. Hav. Långa sandstränder. Fyrar. Klippor. Ensliga pubar. Torv.

Och massor med whisky.

Välkommen till Islay, whiskyns skotska hjärta.

På den lilla ön – ungefär lika stor som Bornholm – finns hela sju whiskydestillerier.

Bara namnen får de flesta whiskyälskare på gott humör: Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Isla, Lagavulin och Laphroaig.

Ja, egentligen är de snart åtta. Bredvid ridanläggningen i Kilchoman i nordväst har ägarna kört igång ett gårdsdestilleri, av den typ som det fanns hundratals av på Islay förr. Ännu finns inte mycket att se, men nästa år ska de ta emot besökare.

Faktiskt är var tionde av öns cirka 3 500 invånare anställd av whiskyindustrin.

–?Här lever vi för vår whisky, säger Ian McPherson, chef för Bowmore, och bjuder på ett glas av sin egen favorit: företagets 17-åring.

Provsmakning ingår

Alla destillerier har underhållande rundturer där man får lära sig hur whiskyn framställs, från torkningen av kornet till lagringen i tunnor.

Alla visningar är olika – precis som deras produkter.

Guidningen avslutas alltid med en provsmakning.

Islay (uttalas Aj-la) går annars att besöka året om. På vintern blir det sällan minusgrader eller snö, tack vare Golfströmmen. Fast om sanningen ska fram är det inte så ofta temperaturen når 20 grader på sommaren heller – inte för inte hör ön till Hebriderna.

Allra roligast är det i maj, under den årliga whiskyfestivalen.

Några billiga whisky-fynd gör du dock knappast. Fast å andra sidan kan du på Islay köpa sorter och årgångar som du aldrig hittar på Systembolaget eller i taxfree-shopparna – inte minst i öns välsorterade whiskyaffär, The Islay whisky shop, i Bowmore.

Till Islay kommer också fågelskådare vår och höst för att titta på sällsynta flyttfåglar och naturälskare för att vandra på de öde hedarna och för att kolla djur som uttrar, sälar och delfiner. Det finns flera fina ridanläggningar och en bra golfbana.

Men framför allt slås man av ödsligheten på Islay – milslånga ängssluttningar, tomma stränder (det lär gå att bada på den norra kanten av Lochindaal i slutet på augusti) och att det är så rent överallt, en följd av att man här alltid eldat med torv och inte med smutsigt kol.

Torven ger rökig smak

Det är också torvens förtjänst att whiskyn på Islay får den speciella rökiga smaken.

När whiskyn mognar avdunstar en femtedel genom tunnornas träväggar. Det kallas ”the angels share”, ”änglarnas del”. Lyckligare änglar än på Islay finns det knappast.

Så uttalas namnen

Veta mer? Ladda hem guider?

Arne Norlin

Följ ämnen i artikeln