Kryss-guide för nybörjare

Publicerad 2012-05-14

Så undviker du fällorna på kryssningsfartygen

Att ha med finkläder och inte reservera för många solstolar är några av de oskrivna regler som kan finnas på kryssningsfartygen.

Den som åker på kryssning för första gången kan bli överraskad över att det finns en del oskrivna regler som gäller ombord.

Här följer några råd som kan vara viktiga att tänka på för att kryssningen ska bli så bra som möjligt - kryssningens vett och etikett.

Klädkoder: Ett fåtal fartyg har klädkoder i dag, men de flesta fartygen har ändå riktlinjer som bör följas, framförallt på de fina restaurangerna.

Att gå in på en fin restaurang iklädd shorts och sandaler kan vara respektlöst mot de övriga restauranggästerna. Är det en speciell galakväll eller ”Captains dinner” är det bra att ha packat med en en mörk kostym eller smoking för mannen, medan kvinnan bör ha sin aftonklänning.

Vid kryssningar i varma länder brukar männen ha vita byxor vid finare middagar.

Presentation: Under en kryssning lär man känna många nya människor och eftersom alla resenärerna vistas inom ett begränsat område är chansen stor att man träffar på samma personer flera gånger under kryssningen.

Därför kan det vara bra att presentera sig ganska tidigt för dem man träffar. Vid längre resor bör man presentera sig med hela namnet, dock inte med titel. Det är aldrig fel att upprepa sitt namn första dagen för till exempel medresenärer som sitter vid samma middagsbord, då det kan vara svårt att minnas alla namn.

Solstolar: Många som åkt på kryssningssemester har någon gång vaknat upp för sent på förmiddagen och insett att varenda stol på soldäck är upptagen. Antingen ligger en person i den eller så är den reserverad med en handduk, en bok eller ett par solglasögon. Att reservera en stol för en vän eller familjemedlem är helt okej, men att reservera en hel rad med stolar är däremot inte okej enligt normerna. Om du planerar att vara borta från däck i mer än 30 minuter bör du lämna din plats till förfogande.

Dricks: Förr i tiden betalade resenärerna dricks i samband med restaurangbesök eller annan service ombord. För att komma bort ifrån detta använder de flesta stora rederierna nu ett betalkort som är kopplat till resenärens kreditkort. Allt ombord, inklusive dricks, betalas med betalkortet och dras från kreditkortet i slutet av resan. Därför behöver du aldrig fundera på hur mycket du måste ge i dricks vid varje restaurangbesök. Men om du får extra service utöver den vanliga som du vill belöna finns det inget som hindrar dig från att ge extra dricks kontant.

Beteende: Respektera övriga medresenärer. Försök hålla låg ljudvolym, speciellt på natten och tidigt på morgonen då igenslagna dörrar och höga röster kan störa sovande passagerare.

Vid frukost- och middagstid kan det bildas köer till restaurangerna. Se till att respektera kösystemet och ha tålamod. Även vid landstigning kan kösystem tillämpas. Om det är ett kölappssystem gäller det att vara på plats just när det är din tur.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln