I Las Palmas bär alla vägar till rom

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-06

”Fabriken här är verkligen en höjdare, bäst hittills.”

Botten upp! på Fábricia y Museo del Ron på Gran Canaria spottar man inte i glasen.

Fabriksbesök på semestern låter kanske inte så lockande.

Men i Arucas på Gran Canaria bjuds det på sprit efter rundturen.

Romfabriken ligger bara en kvart från stranden Las Canteras.

Visst görs det vin på Kanarieöarna. Många av dem står sig riktigt väl i konkurrensen med resten av de spanska vinhusen.

På Gran Canaria är det ändå den verkligt lokala drycken sockerrörsrom, gärna sötad med inhemsk honung, som gäller.

Destilerias Arehucas öppnade 1884 och har sedan dess oförtrutet försett världen med kanarisk rom.

Mängder rom

Fabriken spottar ur sig 12?000 flaskor i timmen när produktionen är som högst.

Destilleriet i sig ser rätt trist ut, och hettan är bedövande på fabriksgården. Vi hoppas på svalka inne i byggnaden och i vakt­kuren vid entrén anmäler vi oss till en guidning. Alla visningar är på spanska, men vår guide anstränger sig verkligen med några fraser på tyska och ett och annat engelskt ord.

Det fungerar. Speciellt som en stor mosaik på fabriksväggen med färgglada bilder förklarar processen från sockerrör till sprit.

Lagras i bodegan

I bodegan ligger rommen på lagring, i långa rader av fat av amerikansk ek.

Luften är tung av en söt doft av sprit och trä, och varningsskyltar uppmanar de som jobbar här att använda skyddsmasker mot alkoholångorna.

Plötsligt kommer guiden på något och blir väldigt ivrig att visa oss ett särskilt fat på lagring. Han springer före oss nedför gången och hittar till slut vad han letar efter.

– Titta, titta! Sverige!

Rommen lagras i stora tunnor.

Mycket riktigt – Birgit Nilsson har varit här och signerat ett jättefat med rom, liksom en rad andra spanska och internationella kändisar.

Rundturen avslutas med provsmakning.

På en bardisk dukas olika sorters lagrad rom upp, den sliskigt honungssötade varianten samt diverse sorter med mer eller mindre motbjudande kakao-, kokos- och citrussmak.

Snålas inte

Här snålas det inte med smakproverna och stämningen stiger snabbt.

Det spanska sällskap som gått rundturen med oss blir plötsligt mycket pratsamma.

– Vi är här på semester från Valencia. I vanliga fall brukar vi bara ligga på stranden, men i år ville vi göra några utflykter också. Fabriken här är verkligen en höjdare, bäst hittills, berättar Fernando Valle.

Inga överpriser

Sedan förväntas det förstås att man slår en lov in i fabriksbutiken och köper med sig en flaska eller två. Det gör vi, och det visar sig vara en riktigt bra affär. Prislapparna här rymmer inga turistfällor.

Arehucas lagrade 12-åriga rom är nästan en femtiolapp billigare här än på flygplatsen och i butikerna i Las Palmas.

Sara Berggren

ANNONS