Hon blev kvar i 44 år

Uppdaterad 2017-07-31 | Publicerad 2004-10-11

Birgit Åhlander och de svenska pionjärerna förändrade byn Los Cristianos på Teneriffa

23 år gammal kom Birgit Åhlander till den lilla fiskebyn Los Cristianos på Teneriffa.

Första dagen packade hon inte ens upp väskan - hon gillade inte stället och tänkte åka hem med nästa plan.

Istället blev hon kvar i 44 år.

- Här är jag hemma, konstaterar Birgit Åhlander, som hunnit fylla pensionär.

Annat var det när hon kom till ön 1960.

- Jag reste 26 timmar för att komma hit. Bara resan från flygplatsen på andra sidan ön tog fem timmar på grusvägar. När jag kom fram tyckte jag att allt var hemskt. Jag kunde ingen spanska. Många var analfabeter och förstod mig inte ens när jag slog upp i lexikon och pekade. Så jag bestämde mig för att åka tillbaka hem med nästa plan, säger Birgit Åhlander.

Tyvärr skulle returresan dröja en vecka. Och under den veckan gjorde hon en helomvändning.

- Klimatet var underbart och människorna fantastiska. Jag bestämde mig för att stanna ett tag.

Nu har hon bott i byn i 44 år - längre än någon annan utlänning.

- Jag är aktiv i spanska pensionärsföreningen och har allt jag behöver. Byn är inte densamma som när jag kom, men vem är jag att stoppa utvecklingen? Sverige är inte heller samma land som när jag lämnade det 1960.

Tidigare i år höll till och med Los Cristianos en hyllningsfestival till Birgits och de andra svenska turistpionjärernas ära, med utställningar, seminarier och tal av stadens borgmästare José Alberto Reveróns.

- Inga har påverkat vår livsstil så mycket som svenskarna, säger borgmästaren.

- Ni kom först av alla och revolutionerade hela vårt samhälle. Ni visade att det fanns en värld utanför vår lilla by. Tack vare er så har vår hemort utvecklats från en fiskeby till en modern europeisk stad.

1957 låg Los Cristianos vid världens ände. Här bodde elva fiskarfamiljer i några låghus som inte ens fanns utsatta på kartan.

Men en dag kom tre svenskar och grävde, till bybornas förvåning, ner sig i sanden. De var reumatiker och hade länge varit på jakt efter världens behagligaste klimat. Uppenbarligen blev de tre männen nöjda, för de tipsade andra reumatiker om byn med det fantastiska klimatet och snart var en hel svensk koloni bosatt i byn.
"Vi trodde att alla svenskar satt i rullstol eller gick med kryckor"

- Vi trodde att alla svenskar satt i rullstol eller gick med kryckor, berättar en man i Los Cristianos kulturhus. Men i takt med att reumatikernas anhöriga kom hit på besök förstod vi att det inte var så. Däremot tror många fortfarande att alla som sitter

i rullstol är från Sverige.

Långsamt utvecklades Los Cristianos från fiskeby till turistort. Butiksägarna plockade hem Kalles Kaviar och knäckebröd, barpersonalen lärde sig några svenska fraser - "Hej flicka, hur mår du!" - och taxichaufförerna kunde plötsligt sjunga knäppa visor - "kiss i sängen och ha det bra"".

Idag vallfärdar turister från hela Europa hit och orten är långt ifrån någon orörd idyll.

Men att de svenska pionjärerna har satt djupa spår i Los Cristianos folksjäl vittnar Vladimir Regalado om. Under Sverigefestivalen ställde han ut svenska radioapparater och skivor. I samlingen kan man hitta Calle Jularbo, Vikingarna och Siw Malmkvist bredvid gamla Skandiaapparater.

- Inget är som Jan Malmsjö och Julio Iglesias, säger Vladimir entusiastiskt på bruten svenska.

5 fakta om Los Cristianos - då och nu

Terri Herrera Eriksson

Följ ämnen i artikeln