Därför är flygmaten så smaklös
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-19
Ny forskning avslöjar: Det är motorernas fel
Smakar inte flygmaten bra?
Det är inte maten det är fel på, utan planets motorer!
Plastpaketeringar och mikrouppvärmning har länge fått skulden för att måltiden under en flygresa av många uppfattas som allt annat än en njutning.
Men nu har livsmedelsgiganten Unilever kommit fram till att ljudet från flygplanets motorer kan vara en större bov i dramat.
Mindre salt och sött
Ju högre motorljud desto sämre smakar maten, är kontentan av företagets tester.
Frivilliga fick äta olika rätter med förbundna ögon, samtidigt som mer eller mindre högt ljud spelades i bakgrunden.
Ju högre bakgrundsljudet var, desto mindre uppfattade försökspersonerna smaknyanser som salt och sött i maten. Däremot ökade känslan av knaprighet.
Hjälper krögare
Forskarna fann också att njutningen ökade när maten ackompanjerades av ljud som uppfattades som behagliga.
Resultaten av undersökningen, som publicerats i tidningen ”Food Quality and Preference” hoppas forskarna hjälper bland annat restauranger att skapa den ultimata omgivningen för att gästerna ska njuta av måltiden fullt ut, skriver brittiska Daily Mail.