Godast på Gotland – från ost till väst

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-09

Nu finns kartan som guidar dig till gotländska godsaker

Det låter som poesi när Anders Gustavsson berättar om sina ostar.

Det är ostar gjorda av sommarmjölk från kossor på platåer, det är ostar som fått ligga i Lummelundagrottans djupaste hålor för att få det rätta möglet.

– Jag tycker om att berätta historier om våra produkter. Det är viktiga saker det här.

Wisby ostbutik är som en nutidssaga i sig, trots att inredningen är så gammaldags att man förväntar sig rinnande vatten i skyltfönstret. Anders, som egentligen är flygmekaniker, ledsnade på allt resande i jobbet och ville pröva något helt nytt.

En resa till Italien gav inspiration, han ville starta en trivsam butik med ostar och delikatesser. Efter lite övertalning fick han hustrun Ann-Marie att säga upp sin tjänst som läkarsekreterare för att driva butiken med honom. Äldsta dottern anslöt, och den yngre jobbar extra.

Kulinarisk karta

Många kunder håller i en karta över Kulinariska Gotland. På den finns alla butiker och restauranger med lokala läckerheter markerade.

Kartan är ny för i år och gjord av företagarföreningen Goda Gotland. Wisby ost finns med och nu trängs kunderna i butiken. Svetten lackar, hela familjen Gustavsson sliter hårt. Till nästa år ska de satsa på air-condition.

– Alla kunder får förstås smaka! Det är jätteroligt att få hjälpa till att hitta exakt det som passar.

Utbudet är främst ost, men också av kött, bröd och marmelader.

Flickornas favorit

Till sommarens solnedgångar rekommenderar han Stafva blåmögelost som lagrats i Lummelundagrottan och ett kraftigt rött Amaronevin.

– Nej, jag ångrar mig! Det är för varmt nu. Då är vitt vin bättre och då ska vi också ta en annan ost ...

En ost går under smeknamnet Flickornas favorit. Det är en kittost som är tvättad i chablisvin. Männen väljer oftast kraftiga ostar, ”de ska vara starka utav helvete”.

Anders Gustavssons egen favorit är Stafva Blå, och även om han riskerar att låta som en sann lokalpatriot råkar alla favoriterna i butiken vara gotländska.

– Åh, lammsalamin är härlig och det äkta surdegsbrödet riktigt känner man hur gott det gör!

”Det händer att ostar dör”

För att få fram bästa aromen ska ostar serveras rumstempererade.

Om Anders fick bestämma skulle också ostar vara märkta med ”bäst-efter-datum”. Så länge en ost smakar bra kan den ätas, på hårdostar kan man skära bort eventuellt mögel men på mögelostar kan det räcka att ta bort luddet. Ibland kan det vara för sent. Anders låter uppriktigt ledsen:

– Det händer att ostar dör. Det är tyvärr inget jag kan göra något åt.

Ladda ner guiden!

Ladda ner resguide till Gotland

Charlotta von Zweigbergk/text & foto

Följ ämnen i artikeln