En doldis mitt i alplyxen

Av: Gunnar Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Schweiz

Skippa exklusiva Verbier – bo billigt i grannbyn Veysonnaz

1 av 5
Åkning på bekväm turistnivå, men låt er inte luras av bilden. Bakom lärkträden ligger World Cup-pisten.

Lågkonjunkturen kräver sitt även under vintersemestern.

Inga nyheter i branschen i år – men här är ett tips på Alpernas smartaste budgetlyx:

Bo billigt i grannbyn till lyxiga Verbier i Schweiz – Veysonnaz.

Samma snö och samma liftsystem till budgetpris.

Utförsåkning är ett ganska dyrt nöje och resekatalogerna lockar gärna med stora och välkända skidorter, där allt från skidhyra till en kopp kaffe kostar mer än det smakar. En skidort som Verbier i Schweiz, där kungligheter och filmstjärnor häckar om vintrarna, spränger de flestas resbudget direkt efter ankomst.

Givetvis finns det en orsak till varför våra rika vänner samlas just där. Det är bra party i byn, du har rätt adress på semestern och skidområdet är gigantiskt. Hela 99 liftar når ned i fyra olika dalar, vilket betyder vidsträckt skidåkning och att man delar liftar med andra skidorter. Ta en titt på pistkartan och du hittar alternativ. I Alperna är liten skidort inte nödvändigtvis lika med begränsad skidåkning.

Pillan tog två guld här

Veysonnaz ligger i Verbier-systemets andra ände. En liten och tämligen anonym familjeskidort med några lägenhetshotell och ett par krogar längs en slingrade alpväg med utsikt över Rhôneflodens vinodlingar. Ett ställe där man en gång satsat stort på skidturister, vars mängd sedan inte motsvarat förhoppningarna. Därför lyssnar pizzeriakrögaren nyfiket på vårt obekanta babbel och frågar varifrån vi kommer. Sedan får vi veta att Pernilla Wiberg tagit två slalomguld i byns tävlingsbacke.

Vi inspekterar World Cup-backen direkt. Niohundra höjdmeter på futtiga två kilometer. Den breda skogspisten är ihållande brant och bjuder på stenhårt underlag. Tävlingspisten är högre och kortare än störtloppet i Åre – på en familjeort!

Plockepinn i backen

Skidåkningen i Alperna ger en mycket större frihet än i svenska fjällens korta backar och allt är inte tillrättalagt för småttingar.

– Här går det alldeles utmärkt att vara vuxen, säger Anne-May Österholm från Solna som är här med brorsonen Anton från Vasa i Finland.

Tuff start, annars böljar det mesta i blått i Veysonnaz. Denna halva av skidområdet kallas Printze och dess 35 liftar kan fås för ett separat och något billigare liftkort. Jämfört med lyxiga Verbiersidan är familjesidan Printze ett ostrukturerat plockepinn av liftar och pister, där supermoderna gondoler brakar in i släpliftar från 1960-talet och pisterna korsar härs och tvärs.

Samtidigt är åkningen härligt avspänd och den allmänna attityden känner inga bortskämda brats eller självutnämnda freerider-hjältar från jetset-byn intill. Dessutom är det gott om utrymme i pisterna. Ingen som stressar. Här är familjer på semester och själva nöjer vi oss med en sightseeingtur till Verbier.

Det är högsta toppen Mont-Fort, 3 330 meter över havet, som lockar.

200 ispucklar

Över huvud taget kommer få åkare hit från Verbier och det är högst förklarligt. Den som vill kika på vår budgetsida måste först ta sig utför ett par fjällsidor som är fulla av stenhårda, personbilsstora pucklar. Eller åka lift utför. Det finns inget fegisalternativ. Samma gäller för högsta toppen i Verbier.

Känner du inte för att knäcka 200 ispucklar får du snällt ta liften nedför också. Vår grabb, Anton, 12 år, tycker att det är förnedrande.

Dagen efter är det glömt. Vi har dragit Pernillabacken fyra gånger (minst!) och Anton sammanfattar alpveckan på vykort till farmor:

”Vi bor toppen. Nära liften, nära pizzerian, nära butiken.”

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN