Svenskar sämst i världen på att ha semester

Publicerad 2011-12-02

Vi kollar jobbmailen och kan inte slappna av

Har du svårt att inte kolla Facebook och mailen på resan?

"Men en glass i min mun och sandaler av plast går jag i solen och tänker på..." jobbet!

Enligt en ny, internationell undersökning är vi svenskar sämst i världen på att slappna av på semestern.

Hälften har avbrutit eller skjutit upp en semester på grund av jobb. Lika många har svårt att varva ner när de väl är lediga.

"Sänder viktiga signaler"

Resultatet av nätresebyrån Expedias internationella studie om semestervanor, där 7800 personer från 20 länder har svarat på frågor, gör oss till de sämsta semesterfirarna i världen.

– Det här sänder viktiga signaler om att vi måste försöka bli bättre på att släppa arbetet och njuta av lediga stunder, säger Susanne Svensson, marknadschef för Expedia i Norden.

Svenskar är överlägset sämst

Men det är lättare sagt än gjort. Så mycket som 48 procent av de tillfrågade svenskarna svarar att de fortsätter att tänka på jobbet när de går på semester. Det placerar oss allra högst upp på den föga smickrande "sämst på att släppa jobbet-listan" – hela tio procentenheter före tvåan Irland.

Bäst på att vara lediga är singaporianerna, men även norrmännen och danskarna slås oss med hästlängder.

Danskar – bra på att släppa jobbet

Majoriteten av danskarna kopplar bort jobbet så fort de går på semester och bara 14 procent kollar regelbundet sin jobbmail – jämfört med 27 procent av svenskarna.

Kasper Staerk, 27, från Köpenhamn jobbar i Stockholm och han blir förvånad över resultatet. Själv ser han inga större skillnader mellan Sverige och Danmark.

– Jag trodde faktiskt att svenskar var bra på att släppa jobbet på semestern, och jag tycker att ni är väldigt duktiga på att ta lång sammanhängande semester på sommaren. Men jag har i och för sig intrycket av att svenskar jobbar mycket och är väldigt engagerade i det de gör. Kanske gör det att man tar med sig en del av sitt jobb hem på semestern, på gott och ont.

"Semester, ett okynnesnöje"

På Expedia, som förmedlar resor världen över, menar man att attityderna till semester varierar dramatiskt världen över.

– I Amerika tenderar man att betrakta semestern som ett okynnesnöje och i Asien är tendensen att man endast tar en handfull dagar ledigt. Européer känner ingen skuld när de tar semester, men liksom asiater ägnar många av oss mycket tid åt att kontrollera e-post, trots att vi är lediga, säger Expedias Susanne Svensson.

Annat som framgår av studien:

Européer får flest semesterdagar, 25-30 per år, med undantag från irländare som uppger att de vanligtvis får 21 dagar per år.

Sydkoreaner och japaner får minst antal semesterdagar − 10 respektive 11 dagar per år. I dessa länder har man samtidigt störst andel outnyttjade semesterdagar − 30 respektive 55 procent.

Skandinaver är bäst i världen på att plocka ut sina semesterdagar. Vanligast bland såväl svenskar som danskar och norrmän är att man tar ut hundra procent av sin semester.

De vanligaste anledningarna, globalt sett, till att folk inte tar ut sina semesterdagar är 1) ”dålig planering” och 2) ”har inte råd”.

USA är det land där flest, 34 procent, anger ”har inte råd” som anledning att inte ta semester.

Indien är det land där flest, 20 procent, tror att arbetsgivaren ser negativt på att anställda tar ut semester.

Över hälften av sydkoreanerna och italienarna anser att deras chef inte stöttar dem i deras beslut att ta semester.