Med näsa för äkta rom - från Gotland

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-15

Sockerbetor blir till ädla droppar på gården

Vi har just lämnat den kilometerlånga sandstranden och hamnat på ett romdestilleri.

Kuba?

Nej – Gotland!

En söt, oemotståndlig doft slår emot oss. Roger Ogestad har precis öppnat dörren till skattkammaren, rummet där rader av stora trätunnor och mindre ekfat med rom lagras. Vi är på Träkumla rom, någon mil sydost om Visby.

Tidigare skapades en helt annan dryck här. Den gotländska 1700-talsgården var hem åt mjölkkor fram till för några år sedan.

Det var då gotlänningen Roger Ogestad och hans kollega Johan Forsberg började fundera på hur man kunde använda sockerbetorna som fanns i trakten.

– Det gamla sockerbruket hade lagts ner och vi bestämde oss för att testa en galen idé – att göra rom av sockerbetor.

De tog hjälp av en livsmedelsprofessor som hjälpte dem att destillera sockerbetorna. Resultatet blev så lyckat att de be

stämde sig för att börja tillverka världens första sockerbetsrom. På Gotland.

Men eftersom rom bara får tillverkas av sockerrör tvingades de komma på ett eget namn. Det blev Altissima.

– Det är sockerbetans latinska namn och betyder den ädlaste, säger Roger Ogestad.

I dag stannar många Gotlands-turister till vid den vackra gården när de ser vägskylten som signalerar rom.

Sedan får de följa med på en visning och lära sig allt om romtillverkning och lagring.

Och lukta på de olika romvarianterna – men inte smaka. Den svenska

alkohollagstiftningen sätter stopp för spontana provningar. Men det hindrar inte besökarna som är med på vår rundtur att börja associera.

– Mmmmm, som en nyöppnad påse pistagenötter, säger en kvinna efter att ha stoppat ner näsan i ett av glasen.

Träkumla Roms storsäljare är de smaksatta varianterna. Förutom den med pistage får vi lukta på en variant med tydlig doft av bigarråer.

– Båda passar bra att blanda med lite sprite och en limeklyfta, säger Roger Ogestad.

Nästa år är Träkumlas första rena rom färdiglagrad. Den har då vilat på bourbonfat i tre och ett halvt år och mognat till en gyllengul och smakrik avec.

– Då kan man äntligen få en god, gotländsk rom till kaffet, säger Roger.

Sverige

26 000 läsare har röstat fram vilka resmål de vill åka till under 2008. Här är deras svar i kategorin "Sverige".

1 Gotland

Är det dialekten? Guteplayorna? Lammen? Raukarna? Vad det än är så funkar det.

2 Stockholms skärgård

Här kan man fortfarande hitta en egen ö över dagen. Välj bland 24 000 stycken.

3 Bohuskusten

I år blev ”Bästkusten” bara Nästbästkusten. Vad hände?

4 Abisko nationalpark

Lappländsk nationalpark med mäktig natur. Fyller 99 år i år!

5 Öland

Får stryk av storebror Gotland, trots slottsruin och Alvaret.

6 Österlen 7 Göteborg 8 Göta kanal 9 Stockholm 10 Hallands stränder

Läs också: Hetast 2008

Besök alla smakrika gårdar

Träkumla rom är en del av Tre glas, ett samarbete mellan tre dryckestillverkare. Där ingår även Gotlands bryggeri och Gute vingård. Under en rundtur får man se hur druvor, malt och sockerbetor blir till vin, öl och rom.

Träkumla rom

Öppet från veckan efter midsommar till mitten av augusti. Visningar vardagar kl 14.00 och 16.00. Pris: 100 kr/vuxen, 30 kr/barn. Färdbeskrivning: Väg 142 söderut cirka 7 km från

Visby, 200 meter efter kyrkan.

www.trakumlarom.se

Gotlands bryggeri

Visningar tis–sön kl 16.00 och 17.30. Pris: 50 kr. Adress:

S:t Hansgatan 47, Visby.

Gute Vingård

Visning dagligen kl 12.00 och 15.00. Pris: från 50 kr. Åk: Väg 140 söderut. Hablingbo ligger intill vägen cirka 60 km från Visby.

www.treglas.se

Följ ämnen i artikeln