Kollade på nakenbilder av ”snygga” resenärer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-01

Nakenkamerans första skandal: flygplatspersonal togs på bar gärning

Nakenkamerorna har blivit hett omdebatterade sedan de börjat införas på flygplatser världen över.

Nakenkameran har råkat ut för sin första skandal.

Och den är av den art kritikerna varnat för.

Det skedde på flygplatsen i Lagos, Nigeria.

– Ärligt talat är jag inte förvånad. Den teknik som finns i dag inbjuder till den här typen av missbruk, säger Johan Öhgren, nationell samordnare för EU:s nakenkamera-projekt IMATERA.

– Kommer det en jättesnygg tjej eller kille så kan någon i personalen säga att den här personen vill vi ta bild på. Sedan kan den som sitter vid skärmen ta upp mobilkameran, fast det egentligen är förbjudet, och fota av skärmen.

Det som inträffade i Lagos avslöjades av några undersökande reportrar från den nigerianska tidningen This Day.

Flockades kring skärmen

Det de fann:

Kontrollanter som lämnade sitt bås för att se vem de just fotograferat. Enligt reglerna ska de givetvis sitta kvar och de ska inte heller kunna se ansiktet på den som fotograferats.

Säkerhetsvakter som hängt runt skärmen fast det inte var deras jobb.

Personal som bluffat in folk i nakenkamerabåset med motiveringen att metallbågarna inte fungerade.

– Inom IMATERA-projektet jobbar vi väldigt mycket med inriktning på just integritet. Sånt här ska bara inte få hända. Själv har jag ingen större lust att gå in i ett nakenkamerabås och visa mig så som Herren en gång skapade mig, säger Johan Öhgren.

Nya maskiner på gång

– Kontrollanten vid skärmen ska sitta i ett avgränsat rum utan möjlighet att se den person som syns på skärmen. Han eller hon ska sedan kommunicera med personal vid nakenkamerabåset om någon behöver kontrolleras extra.

I IMATERA jobbar man med terahertzvågor, radiovågor, i stället för med röntgenstrålning.

– Röntgenstrålning på låg nivå påstås ju vara ofarlig. Men jag är inte lika övertygad. Inte så länge som den strålningen är högre än den naturliga, säger Johan Öhgren.

Projektet är inne på de tredje av fem forsknings- och utvecklingsår.

– Om två-tre år tror jag vi har en ny kamera på marknaden.

Nakenkameror som används i dag har också fått kritik för att de är för långsamma, till exempel i Italien.

– De snabbaste som finns på dagens flygplatser tar en och en halv till två sekunder per sida, men det finns också de som behöver fem-tio sekunder för att scanna.

– Enda fördelen är egentligen att man slipper ta på människor.

”Ett jätteproblem”

Johan Öhgren ser även andra problem de närmaste åren för den nymodighet som stavas nakenkamera.

– Det kan bli ett jätteproblem i starkt religiöst fundamentalistiska länder där de onekligen skulle behövas. Men de länderna kanske väljer att avstå av religiösa skäl.

Det sägs att kalsongbombaren Umar Farouk Abdulmutallab, som på juldagen försökte spränga ett plan över Detroit med kemiska sprängämnen insydda i kalsongerna, hade lurat även en nakenkamera. Vad anser du?

– Det är en sanning med modifikation. Kroppen strålar ju och om man bara ser något som skymmer så är det upp till operatören att analysera bilden. Det beror också på vilka frekvenser man arbetar med.

Följ ämnen i artikeln