Rapa gärna efter maten, och glöm inte att spotta

Uppdaterad 2017-07-31 | Publicerad 2004-11-08

Guide/Kina för nybörjare

Därför: Gammal kultur varvas med det modernaste moderna. På 20 år har Kina genomgått en förändring som aldrig tidigare skådats.

Bästa tid: September–november och april–juli. Då är det behagligast i både Peking och Shanghai, 15–30 grader. Vintermånaderna i Peking är nästan lika kallt som i södra Sverige. Allt om vädret i Kina (och övriga världen) finns på:

www.wunder

ground.com

För vem? Den stresstålige äventyraren men även mer bekväma turister. Inget för barnfamiljer.

Absolut inte: Glöm inte att ta med en bra guidebok och en utförlig parlör.

Åka hit

Paketresor: Allt från weekendresor till Peking till rundresor med färdledare i upp till en månad.

Kinaresor, Lotus travel och Svenskkinesiska resebyrån är alla specialiserade på Kina. Andra arrangörer är exempelvis Hekla travel, Läs & res, Temaresor och Ving flex. Prisexempel, se tabell här intill.

På egen hand: Air China flyger nonstop Stockholm–Peking på drygt åtta timmar. SAS flyger via Köpenhamn till Peking och Shanghai, Finnair via Helsingfors. Senaste tidens priskrig har gett biljettpriser från runt 5?500 kr tur/retur. Tre sajter att söka biljettpriser på:

www.ebookers.se

www.ticket.se

www.travestart.se

Transfer: Om du landar i Shanghai, missa inte magnettåget från flygplatsen in till stan, som är världens snabbaste tåg. Åtta minuter tar den cirka fyra mil långa resan, med farter på upp till 430 km/tim.

Tåg: Transsibiriska järnvägen genom Ryssland och Mongoliet. Hela resan Stockholm–Peking tar ungefär tio dagar och kostar från cirka 5?000 kr enkel inklusive färja Stockholm–Helsingfors med hyttplats, tåg Helsingfors–Moskva –Peking i fyrbäddskupé och visumavgifter. Flyg enkel biljett hem från cirka 5?000 kr.

www.iventus.se

www.basinter

national.nu

Ta sig runt

Flyg: Det smidigaste sättet att åka runt i det enorma landet. Tidigare var säkerheten ett stort frågetecken, men den har blivit bättre. En enkelresa kostar 500–1000 kr. Du kan beställa biljetter genom svenska resebyråer eller köpa direkt på flygplatserna. Läs mer om inrikesflyget på:

www.travel.com.hk/

china/transpor/air.htm

Tåg: Järnvägarna har förbättrats de senaste åren. Längre sträckor som Shanghai–Peking (14 timmar) kostar drygt 300 kr, Peking–Xian (14 timmar) kostar cirka 260 kr. Det är ofta komplicerat att köpa biljetter på stationen, därför är det bättre att beställa via internet, en bra webbsida är:

www.china-train

-ticket.com.

Pengar

Den kinesiska valutan, yuan eller renminbi (folkets pengar) är värd ungefär 95 öre. I storstäder som Shanghai och Peking finns det bankomater för Visa och Mastercard överallt, säkrast är Bank of China.

Tänk på att du måste ha kvar bankkvittot om du vill växla tillbaka yuan när du ska lämna Kina, det går också bra att köpa yuan i Sverige innan du åker.

Du betalar aldrig dricks i Kina.

Språket

Det är mycket svårt att ta sig fram på bara engelska, en kinesisk parlör är ett måste. Ett tips är att låta hotellpersonalen skriva ner adressen dit du ska med kinesiska tecken.

I Shanghai finns en behändig mobilservice: skriv destinationen i ett sms till numret 88?50?47, i retur kommer adressen tillbaka på både engelska och kinesiska.

Bo

I storstäder som Shanghai kostar det cirka 400–700 kr per natt för dubbelrum på ett mellanklasshotell, i mindre städer 40–100 kr per natt.

Två bra tips i Shanghai:

Old House Inn är ett av de mest prisvärda hotellen i Shanghai. Billigaste rummen kostar runt 400 kr.

Adress: 351 Huashan Lu, hus nr 16. ?+86?21-624?861?18.

www.oldhouse.cn

Captain’s Hostel är ännu billigare, kostar bara 50 kr i sovsal. Dubbelrum 400 kr.

Adress: 37 Fuzhou Lu.

Tel: +86?21-632?350?53.

Sajter för att boka boende:

www.asienguiden.se

www.asiatravel.com

www.hostels.com

Äta/dricka

En parlör med de vanligaste rätterna på kinesiska är nödvändig. Några favoriter är fiskdoftande aubergine, gongbaokyckling och vitlöksbroccoli.

För känsliga magar rekommenderas inte små stånd på gatan, men mindre lokala restauranger brukar gå bra. Ett bra tips är att hålla sig till nylagade grönsakswokar och ris. Drick bara vatten och andra drycker på flaska.

Man äter inälvor, orm, sköldpadda och konstiga delar såsom kaninöron och anktunga i hela landet. Men hund och katt äts framför allt i Guangdongprovinsen i södra Kina.

I Shanghai och Peking finns mängder av restauranger med engelska menyer.

Tre bra tips:

Yin och Grape är två ställen i Shanghai med engelska menyer där du kan få en hel måltid för 50–100 kr om du äter kinesisk mat. Västerländsk mat kostar mer (liksom på de flesta ställen) cirka 75–200 kr.

Adress, Yin: 59 Maoming Nan Lu.

Tel: +86?21-546?650?70.

Adress, Grape: 55A Xinle Lu.

Tel: +86?21-540?404?86.

Quan Jude i Peking är en klassiker, fem minuter från Himmelska fridens torg.

Adress: 32 Qianmen Lu.

Tel: +86?10-630?230?62.

Fler tips hittar du på nätet:

www.thatsmagazines.com

De har även guideböcker på engelska för varje stad med recensioner på de bästa ställena.

Shoppa

Handla siden för cirka 20–40 kr metern, traditionella kalligrafimålningar, kinesiska klänningar och jackor, jadesmycken i alla prisklasser.

På marknaderna finns alla typer av kopior. Cd- och dvd-skivor kostar 5–8 kronor, skidkläder kostar 200 kr plagget och pashminasjalar 100 kr.

Vett & etikett

Helt enligt fördomarna, är kroppsljud och lukter inget kineser skyr. Det är fullt normalt att rapa när man är mätt, och det anses till och med hälsosamt att harkla sig grundligt och sedan spotta.

Ute sent

Kinas bästa nattliv finns i Shanghai. Här kan du festa högt, historiskt och glammigt. För den som vill uppleva Shanghai på 30-talet är Yongfoo Elite (200 Yongfu Lu) eller Glamour bar (7e vån, 20 Guangdong Lu) säkra kort.

Zapata’s (5 Hengshan Lu) är också ett populärt vattenhål.

5 saker du måste göra

Snabbfakta/Kina

Ulrika K Engström (resa@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln