Samuelsson: Det här förändrade mitt liv

Uppdaterad 2018-11-26 | Publicerad 2012-05-10

Svenske stjärnkocken gör menyer på kryssningsfartyg

Marcus Samuelsson är Sveriges främste kock. Nu ordnar han menyer på kryssningsfartyg.

Han har tidigare lagat mat åt självaste Barack Obama. Nu ska svenske stjärnkocken Marcus Samuelsson servera kryssningsresenärer. Samuelsson har komponerat specialmenyer för 15 olika fartyg som seglar i framförallt Medelhavet.

Holland America Line.

Det är Holland America Line som gjort en stor satsning på kockar. Rederiet har ett kulinariskt råd bestående av sex världsberömda kockar som utformat menyerna till deras restauranger på samtliga 15 kryssningsfartyg. Samuelsson är en av dessa sex kockar som blivit handplockad för sin matlagningskonst.

”Förändrade mitt liv”

– Att vara kock ombord ett kryssningsfartyg förändrade mitt liv, säger Marcus Samuelsson och berättar om svårigheten med att vara kock ombord på ett fartyg.

Att laga mat på ett fartyg är bland de svåraste man kan göra som kock eftersom du lagar mat varenda dag och gör det till frukost, lunch och middag. Men det gör dig också till en väldigt bra kock, säger Samuelsson.

Vann tv-program

Samuelsson har gjort sig känd internationellt genom olika matlagningsprogram och han har även fått flera utmärkelser för sitt kunnande och för sin passion för mat.

Han har bland annat blivit utsedd till Chefs of America och vunnit andra säsongen av tv-programmet Top Chef Masters. Hans senaste restaurang, Red Rooster, öppnades i Harlem, New York i november 2010.

Stjärnkockar ombord

– Chansen att uppleva den kulinariska fröjd som denna grupp berömda kockar kan erbjuda är en otrolig möjlighet, säger Stein Kruise, vd för Holland America Line, i ett pressmeddelande.

Utöver det kulinariska rådet satsar även Holland America Line på att ha kända kockar ombord som har matlagnings-seminarium med resenärerna.

Samuelssons meny ombord

Grillad lax 
Vildfångad lax penslad med miso, vitlök, sesam och koriander, serveras grillad i en asiatisk-influerad tomatmarinad med grönkål.

Helstekt lamm
Mört lammrack penslad med paprika och rosmarin, serveras med potatisgratäng, sauterade bönor och grillad paprika.

Chokladkaka med vispad grädde och blåbär
Chokladkaka som serveras varm med blåbär och Bourbon-smaksatt grädde .

Rispudding med kokosnötsmak 
Rispudding med russin, ingefära, citron och vanilj, serveras kyld med en skiva stekt ananas.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln