Herräng lockar hela världen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-16

Tuentals samlas för att dansa i fem veckor

Danslägret i Herräng lockar tusentals danssugna deltagare varje år.

HERRÄNG

– Jag har sagt upp mig tre gånger från olika jobb för att få vara här. Det är så sjukt roligt, säger Sissi Ekberg från Borås.

Och det är hon inte ensam om att tycka. Varje år kommer tusentals människor från världens alla hörn för att uppleva danslägret i lilla byn Herräng.

Let´s do the shim sham!

Five, six, seven, eight.

Dansläraren Fatima Teffahi från danskompaniet Harlem Hot Shots från Stockholm instruerar ett partytält med nybörjare i en variant av swingdansen lindy hop. Gammeldags jazzmusik fyller det stora tältet.

Det är första veckan på Herräng Dance Camp. Ett stort internationellt dansläger i en liten by som vanligtvis har knappt 600 invånare. Men varje sommar femdubblas invånarantalet till cirka 3 000 personer. Då samlas här människor i alla åldrar, från nästan alla kontinenter och på alla kunskapsnivåer, från nybörjare som aldrig tagit ett danssteg till några av världens främsta i lindy hop.

Skön atmosfär

– Herräng är unikt. Massor av dans, trevliga människor och en skön atmosfär, säger Jeremy Lawrence från England som är här för andra året i rad.

Grunddansen är lindy hop, eller jitterbugg som den ibland har kallats i Sverige. Men även boogie woogie, balboa och andra variationer av 1930- och 40-talens swingdanser utövas i de fyra olika partytälten och de tre olika lokalerna som fungerar som dansbanor under lägertiden.

I ett av tälten pågår lektion i boggie woogie. Den blandade gruppen av kursdeltagare svettas och ser glada ut när de följer de före detta världsmästarna Aina Nygård och Jörgen Brudal Sandnesser energiska danssteg.

Mötesplats

I gräset bredvid sitter tre ungdomar och svalkar sig med varsin glass. De hejar glatt på ett medelålders par som går förbi. För här möts människor och har roligt. Trots olika åldrar och kunskapsnivåer. Stämningen är familjär, fördomar försvinner, mungiporna åker upp och benen vill inte vara still.

Efter en hel dag av danskurser är det upp till bevis. Då klär besökarna upp sig och går och dansar på riktiga dansbanan vid Folkets hus. En som verkligen vet hur det går till är Chazz Young från Harlem i New York. Han är en känd steppare och son till den stora lindy hop-ikonen Frankie Manning som också är på plats.

–  Jag och min far vill föra traditionen med swingdanser vidare. Det känns underbart att vara här igen, säger Chazz som är på lägret för nittonde gången.

Klockan närmar sig midnatt men dansen har bara börjat.

–  Det gäller att sova i skift. Man vill vara vaken hela tiden och inte missa något, säger Mike Yuen från USA.

Vad är det bästa med Herräng?

Martina Knutsson

ANNONS

Följ ämnen i artikeln