Här kostar det att jobba hårt

Uppdaterad 2017-07-31 | Publicerad 2004-09-25

Som miljövolontär får du uppleva ett Australien du annars inte fått se

Harold Jones, en av farmarna i Australien som drabbats av skogsbränderna, får hjälp av volontären Paul Bradbury.

Du får jobba hårt utan ersättning.

Du måste betala för mat och husrum.

I gengäld får du, som miljövolontär i Australien, uppleva platser och människor du aldrig skulle komma i härheten av annars.

Över 30 000 svenskar reser varje år till Australien. Endast ett tiotal av dem väljer att engagera sig som miljövolontär för CVA (Conservation Volunteers Australia).

Desto populärare är det bland britter och koreaner. Många ungdomar från Storbritannien åker till Australien ett år mellan college- och universitetsstudier och jobbar som miljövolontärer i flera månader. I Sydkorea har CVA nyligen uppmärksammats i en tv-dokumentär.

Arbetet kan i många fall vara lite småtrist - och ganska fysiskt krävande. Trädplantering och sätta upp nya staket till bönder som fått de gamla förstörda av skogsbränder är två vanliga sysselsättningar.

I normala fall arbetar volontärerna från åtta på morgonen till fyra på kvällen. Australien är som bekant de stora avståndens land, så en del av tiden går åt till att transportera sig mellan de olika arbetsplatserna. Du kommer garanterat att vara trött på att sitta i baksätet på en obekväm fyrhjulsdriven jeep tiotals mil efter några veckor.

Under de fyra veckor jag arbetade som miljövolontär var den dominerande arbetsuppgiften att reparera och bygga nya staket. I januari 2003 härjade stora skogsbränder i delstaten Victoria.

I den lilla staden Beechworth med 3 500 invånare, i nordöstra Victoria, bor lantbrukaren Fred Todd. Han fick se hur stora delar av hans ägor drabbades av bränderna. Med hjälp av grannar och frivilliga kunde han rädda bostadshuset som ligger nere i en dal.

- Elden var precis på väg att ta äppelträden, så det var inte många meter till huset. En stor del av skogen brann ned och staketen kunde inte heller stå emot hettan, berättar han under tiden han gräddar pannkakor till alla volontärer.

Fred ansökte hos regeringen om hjälp från CVA. Det var ungefär ett år sedan - och nu är vi tolv volontärer som skickats hit, redo att gräva nya meterdjupa hål till stolparna i den hårda jorden.

Två av de frivilliga är paret Paul Bradbury och Lydia Clark från Storbritannien. De har tagit tjänstledigt från sina arbeten för att resa jorden runt. Under fyra veckor är de miljövolontärer.

- Det här ett billigt sätt att se Australien, man kommer till platser som vi inte skulle ha gjort annars, säger Paul.

Arbetet med Freds staket går bra och arbetsledarna bryter lite tidigare än vanligt. Det finns tid för en utflykt till Buffalo Mountains, en av Australiens många nationalparker. Än en gång påminns vi om de långa avstånden i Australien men utsikten från toppen av berget är storslagen och definitivt värt resan upp längs den krokiga vägen.

När vi kommer tillbaka till fritidshusområdet där vi bor under veckan smakar den grillade mat vi bjuds på av ägaren till campingområdet utmärkt.

Men tröttheten efter dagens slit gör sig snabbt påmind. Några timmar hinner vi sova innan det är dags för en ny dag med spadar, spett och stenhård jord.

Fakta/CVA

Artikelförfattaren Conny Pettersson byggde nya staket i Australien.

Så kan du se världen helt gratis

Läs mer:

Conny Pettersson

Följ ämnen i artikeln