Flygplansluften gör dig inte sjuk

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-07

Forskare: Större risk att smittas av låset till bagagehyllan

Luften i en flygplanskabin är inte farligare än den på exempelvis ett kontor, enligt forskarna.

Oroar du dig för kabinluften och smittorisken när du flyger med ett passagerarflyg?

Då kan du sluta med det.

Kabinluften är inte mer hälsofarlig än luften på en biograf eller på ett kontor.

Det är The National Research Council i USA som nu dragit den slutsatsen efter en långvarig studie.

Kabinluften jämförs i den med luften ombord på tåg eller den luft vi andas på antingen bion eller på kontoret.

– Det finns alltid en ökad risk att dra på sig någon infektion när man befinner sig i ett slutet system. Men en flygkabin är inte en sämre miljö än det kontor du sitter i varje dag, säger Mark Gendreau, doktor och specialist på just medicinska flygaspekter.

Effektiva filter

Enligt Gendreau fräschas kabinluften upp 15 gånger per timme, vilket kan jämföras med en kontorsbyggnad där motsvarande takt är 12 gånger i timmen.

På de flesta långdistansflyg finns dessutom särskilda filter av samma typ som används på sjukhus. Dessa är designade för att kunna ta bort 99,97 procent av alla bakterier eller småpartiklar.

Enligt forskarrapporten ska man som passagerare vara mer bekymrad för att dra på sig en förkylning eller magsjuka än att vara orolig över kvaliteten på kabinluften.

Vanliga sätt att smittas den vägen är att ta i handtaget till toaletten eller att trycka på låset till handbagaget ovanför.

Giftig olja i luften

Om problem skulle uppstå med kabinluften beror det nästan uteslutande på att giftiga ämnen letat sig in. Ett sådant kallas TCP (toxin tricresyl phosphate) och kommer från jetoljan.

– Genomsnittspassageraren har ingen aning om att den luft vi andas kommer från motorerna. Ibland läcker motorerna olja och den är väldigt giftig, säger Judith Murawski, som studerat just förgiftad kabinluft.

Ett av de mest uppseendeväckande fallen i det avseendet hände ombord på ett svenskt flygplan.

Den 12 november 1999 flög kapten Nils Gomer och hans styrman sträckan Bromma-Sturup när de slogs ut av giftgas som trängde in. Efter några minuter lyckades de få på sig syrgasmaskerna och kvicknade till så att de i sista stund kunde landa planet. Då var passagerarna mer eller mindre utslagna och uppträdde som zoombies.

Följ ämnen i artikeln