Regeringen får däng om upphandling

Publicerad 2016-11-16

Politik. Alliansen och SD väntas gemensamt säga nej till regeringens modell för att skärpa de arbetsrättsliga kraven vid upphandlingar.

– Det blir en svart dag för Sveriges löntagare, hävdar civilminister Ardalan Shekarabi (S)

Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet, är kritisk till vad han ser som ovilja hos regeringen att ens försöka komma överens om krav som är rimliga, hyfsat enkla och som inte sätter käppar i hjulen för småföretag.

– Regeringen måste bestämma sig för om de ska regera landet eller bilda opinion. Det är ingen nyhet att deras proposition inte skulle gå igenom. säger Källström.

Höja kraven

På torsdagen justerar riksdagens finansutskott sitt betänkande om regeringens proposition till nytt regelverk vid offentlig upphandling. I korthet är det en lag, en omfattande och krånglig sådan, om vilka krav stat, kommuner och landsting ska och får ställa när de köper in tjänster, det vill säga vid upphandlingar. I den ingår att regeringen vill att särskilda krav ska ställas på sådant som lön, semester och arbetstid vid upphandlingar. Ingen ska kunna konkurrera med dumpade villkor.

Villkoren ska vara i nivå med vad som finns i kollektivavtal. Även andra krav, om tjänstepension och försäkringar får ställas, enligt regeringens förslag.

SD hoppar på

Men de borgerliga partierna säger nej till regeringens modell för vilka arbetsrättliga krav som ska ställas. Den missgynnar småföretag, är mycket komplicerad och riskerar dessutom att ge utländska företag, tvärtemot vad regeringen egentligen vill, fördelar på svenska företags bekostnad, hävdar de. Sverigedemokraterna vill avslå hela propositionen, av likartade skäl. De har en egen reservation men har gjort klart att de ställer sig bakom Alliansens motion.

Utskottet uppmanar regeringen att återkomma med förslag när det gäller den arbetsrättliga delen, om regeringen anser att det behövs för att svensk lag ska gå i takt med de EU-direktiv lagen utgår ifrån.

Ardalan Shekarabi hävdar att han har gjort vad han kan för att få till en lösning. Förslagen har ändrats flera gånger, bland annat efter kritik från Lagrådet.

– Det är direkt ohederligt att säga att vi skulle ha varit dogmatiska, säger Shekarabi.

TT