Dags att se upp för solen

Uppdaterad 2019-07-31 | Publicerad 2017-05-12

Hälsa. Vårsolen är här, efterlängtad och förrädisk. Ett lika säkert tecken på att sommaren närmar sig är den årliga hudcancerveckan, då vi påminns om riskerna med solen.

– Vi behöver solen för att må bra, men ska undvika att blir röda, säger läkaren Ada Girnita.

Hudcancer är fortfarande den form av cancer som ökar mest i Sverige. Cancerfondens årliga rapport visar att malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, ökat med runt fem procent per år de senaste tio åren.

För att uppmärksamma oss på riskerna ordnas Euromelanoma, hudcancerveckan. Mellan den 15 och 20 maj kan den som oroar sig för hudförändringar bli undersökt på hudkliniker i hela landet utan remiss.

Sök skugga

– Vi försöker underlätta för den som har en förändring att gå till en specialist och få den bedömd, säger Ada Girnita, överläkare vid hudkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset och samordnare för hudcancerveckan.

Efterfrågan brukar vara stor, och ungefär en procent av dem som söker visar sig ha melanom. Syftet med veckan är också att informera om hur vi ska undvika hudcancer.

– Man ska fundera lite på morgonen innan man går ut. Är det en dag med stark sol och jag vet att jag ska vara ute i flera timmar, då ska jag ha långärmat och långbyxor, keps eller hatt. Jag ska också fundera på att söka skugga så att jag inte blir utsatt för stark sol hela tiden, säger Ada Girnita.

Behöver solen

TT: Hur rädda ska vi vara för solen? Ska vi undvika den helt?

– Nej, absolut inte. Vi behöver sol för att må bra, skrattar Ada Girnita,

Hon understryker att gränsen för hur mycket sol vi tål är individuell. Det viktiga är att inte bli röd. Och även den som mörk hud och lätt blir brun löper risk.

– Då pratar jag inte om blåsor, inte att det svider i huden när man går och lägger sig på kvällen, för då är det en allvarlig skada. Jag pratar om rodnaden. Om man lyckas att undvika att bli röd, då har man uppnått väldigt mycket.

TT

Följ ämnen i artikeln