Wallström vill ha öppnare Natodebatt

Publicerad 2015-03-06

Nato. Kriget i Ukraina får oron att växa vid Natos östra gräns.

Förståeligt, konstaterar utrikesminister Margot Wallström (S) som samtidigt vill ha rakare besked om var Sveriges politiker står i frågan om ett medlemskap.

I hamnen i Riga i Lettland ska över 100 Nato-stridsvagnar och bepansrade fordon börja lossas på måndag.

I grannlandet Litauen vill presidenten återinföra värnplikten. I januari tryckte landet dessutom upp en guidebok i hur man agerar under en ockupation.

Nervositeten är stor. De små Nato-länderna i Baltikum är starkt präglade av närmare 50 år under sovjetisk ockupation.

– Jag tror att det går väldigt djupt hos människor i de baltiska länderna och det har vi ingen rätt att moralisera över. Vi kan bara fundera över hur vi bäst kan hjälpa till. . . och samtidigt inte låta rädslan ta över allting och också minska vårt omdöme, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) på väg in till fredagens EU-möte i Riga.

Inga sanktionsbeslut

Här står återigen krisen i Ukraina i mötets centrum, även om inga skarpa beslut väntas. Formella besked om eventuellt utökade sanktioner lär dröja tills de 28 utrikesministrarna ses i Bryssel om en dryg vecka.

Litauen tillhör dem som trycker på allra mest.

– Alla gillar enighet men enighet om att inte göra någonting är inget för mig. Jag gillar inte det. Vi måste vara eniga om att göra något, säger utrikesminister Linas Linkevicius.

Debattera mera!

Oron i öst har gett nytt bränsle till diskussionen om även Sverige borde vara med i Nato. Nej, är Margot Wallströms klara besked.

– Vi har sagt att det inte är aktuellt att söka Nato-medlemskap. Vi är stolta över vår militära alliansfrihet, säger utrikesministern.

Samtidigt ger hon underbetyg till den svenska debatten.

– I Sverige har det ju handlat om att partierna inte vill säga vad de tycker, utan vill gömma sig bakom krav på en utredning, säger hon.

– Hittills har det använts som ett - tycker jag - ganska fegt sätt att slippa debattera det här öppet med svenska folket. Jag tycker vi ska göra tvärtom. Vi ska föra upp de här frågorna till en bred säkerhetspolitisk och folkligt förankrad debatt, säger Margot Wallström.

TT:s korrespondent