AFC United flyttar till Eskilstuna

Publicerad 2016-07-07

Fotboll. Eskilstuna kan få ett herrallsvenskt lag till nästa säsong.

AFC United inleder ett samarbete med Eskilstuna City och blir AFC Eskilstuna.

– Ser väldigt positivt på det, säger tränaren Özcan Melkemichel på en presskonferens.

I måndags rapporterade Dagens Nyheter att AFC United, som nu spelar på Skytteholms IP i Solna utanför Stockholm, flyttar till Eskilstuna för spel på Tunavallen nästa säsong.

På torsdagen presenterades projektet. AFC United, tabelltvåa i superettan, inleder ett samarbete med division 2-laget Eskilstuna City.

– Vi har bemötts med väldigt positiva ord. Men många tycker också att det är amerikanskt, säger Eskilstuna Citys marknadschef Stefan Forsberg och syftar till proffslag i USA som byter stad.

"Två A-lag"

Båda föreningarna kommer finnas kvar, men AFC United byter namn till AFC Eskilstuna och Eskilstuna City blir preliminärt AFC Eskilstuna City.

– Vi kommer att ha två A-lag. Ett representationslag i nuvarande superettan och ett lag i division 2, säger AFC Uniteds ordförande Alex Ryssholm.

– Med gemensam styrelse, säger Eskilstuna Citys ordförande Per Liljeroos.

Extrainsatta årsmöten

På pojk- och juniornivå blir det gemensamma lag, men AFC Uniteds ungdomslag stannar initialt i Solna. Innan samarbetet kan bli ett faktum, och definitiva namn för respektive lag fastlås, måste dock de båda föreningarnas medlemmar säga ja till förslaget på extrainsatta årsmöten i augusti.

AFC Uniteds spelare är förberedda på att flytta de knappa 12 milen till Eskilstuna.

– De har planerat det, säger Alex Ryssholm.

Senast det spelades herrallsvensk fotboll på Tunavallen var 1964 när IFK Eskilstuna - som nu håller till i division 4 - åkte ur högsta serien. Sedan tidigare spelar damallsvenska Eskilstuna United på arenan.

TT

Följ ämnen i artikeln