Brady jagar segern - inte rekorden

Uppdaterad 2019-08-02 | Publicerad 2017-02-02

Amerikansk fotboll. Tom Brady står med ena foten i historieböckerna.

Det struntar New Englands quarterback i.

– Jag tänker inte på hur jag kommer att bli ihågkommen, säger 39-åringen inför helgens Super Bowl mot Atlanta.

Tom Brady inledde säsongen med en fyra matcher lång avstängning för sin roll i det så kallade "deflategate", skandalen i semifinalen mot Indianapolis 2015 då New England-funktionärer tömde luft ur bollarna för att förbättra greppet - något som superstjärnan misstänks ha känt till.

Han kan avsluta den som den mest framgångsrike quarterbacken i historien, som den förste med fem titlar.

Brady rycker på axelskydden.

– Jag tänker inte på mitt "personliga eftermäle". De orden lämnar inte min mun om jag inte repeterar vad någon annan sagt. Sådant har aldrig varit viktigt för mig, säger han inför söndagens batalj mot Atlanta Falcons.

Valdes sent

Vägen till stjärnorna var inte utstakad från början för 39-åringen med den rappa kastarmen.

Brady valdes inte förrän i den sjätte rundan i draften 2000, som nummer 199, och var New England Patriots fjärdeval på positionen. Han klättrade snabbt i hackordningen och när startmannen Drew Bledsoe skadade sig i september 2001 fick han chansen.

Resten är, som många men kanske inte Brady säger, historia.

Redan den första säsongen förde stjärnskottet sitt lag till Super Bowl-titeln. Det har blivit tre till - 2004, 2005 och 2015 - och nu står Brady inför sin sjunde stora final.

Han säger att han fortfarande nyper sig i armen över hur karriären utvecklat sig.

– Jag trodde aldrig att jag skulle ta mig till den här positionen i livet. Jag trodde aldrig att jag skulle spela professionell fotboll. Jag trodde aldrig att jag skulle bli proffs i någon sport.

Förra året avslutade quarterback-kollegan Peyton Manning karriären efter sin andra Super Bowl-titel. Tom Brady har inga tankar på att sluta.

– Efter den här matchen tar jag förmodligen ledigt i en eller två veckor men sedan börjar jag träna igen. Och jag skulle älska att börja om efter en seger. Det skulle göra försäsongen så mycket mer njutbar, säger han.

En stor dag

Brady är den ende spelaren som varit med om samtliga sju Super Bowl under coachen Bill Belichick mellan 2002 och 2017. Han vill inte gradera upplagorna men pekar gärna ut den gemensamma nämnaren bakom framgångarna.

– Coachen pratar om mental tuffhet och det är förmodligen den bästa beskrivningen av alla de här lagen. Det spelar ingen roll vad som händer vid sidan av planen. Vi lägger det åt sidan och fokuserar på vår uppgift.

Det är här och nu som gäller.

– Coachen ser till så att vi behåller fokus. Varje dag säger han: "Okej killar, det här är en stor dag" - och han menar det. Det spelar ingen roll om det är onsdagen före Super Bowl eller en onsdag i april. Allt är en del av processen som har tagit oss hit, säger Brady.

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln