Guide: Nadals farväl till Paris

Ingela Ahlberg/TT

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-05-23

Rafaels Nadals kärlek till Roland Garros sträcker sig över 19 år.

Nu tar förhållandet sannolikt slut. Kan spanjoren överträffa sig själv och avsluta med en 15:e titel på det klassiska tennisgruset?

Det är dags för Franska mästerskapen – här är allt du behöver veta.

Vad: Franska mästerskapen i tennis.

När: 26 maj–9 juni.

Tv: Max, Discovery+ och Eurosport.

+ Nadals sista dans

Rafael Nadal är redan turneringens främste genom tiderna. I det som troligen är hans sista säsong som tennisspelare drömmer han om en 15:e titel.

Snart 38-årige Nadal har haft stora skadeproblem som lett till att han rasat på rankningen och därför inte är seedad. Lottningen blev också tuffast tänkbara: glödhete världsfyran Alexander Zverev i första omgången.

Men på Roland Garros brukar något hända med Nadal, som har vunnit 112 matcher i Franska mästerskapen, och bara förlorat tre: två gånger mot Novak Djokovic och en mot Robin Söderling.

Djokovic kan lista en handfull tänkbara vinnare i år, men landar ändå i slutsatsen:

– Om Nadal är på plats är han alltid den största favoriten i mina ögon, säger Djokovic till AFP.

+ Andra segerkandidater på herrsidan

Zverev vann genrepet Italian Open i Rom. Tysken har nått semifinal i Franska mästerskapen de tre senaste åren.

Fjolårsvinnaren och världsettan Novak Djokovic går inte heller att räkna bort, även om toppformen saknats på sistone. Norrmannen Casper Ruud är en annan utmanare.

Osäkra kort är världstvåan Jannik Sinner, som har problem med en höft, och regerande Wimbledonmästaren Carlos Alcaraz.

+ Skyhög favorit på damsidan

Världsettan och de två senaste årens finalvinnare Iga Swiatek är skyhög favorit. Hon visade storform i genrepet i Rom där hon utklassade världstvåan Aryna Sabalenka i finalen.

– Där är det en annan press på dig både på och utanför banan och sju hårda matcher som måste vinnas. Jag tar inget för givet, säger Swiatek.

Belarusiskan Sabalenka utmanar, hon var i semifinal i fjol. Och världstrean Coco Gauff, USA, vill säkert ha revansch på Swiatek efter förluster två år i rad – i final 2022 och kvartsfinal i fjol.

+ Svenskar

I singel är det tomt på blågult. Elias Ymer åkte ut i kvalet och Mirjam Björklund kom inte ens till spel på grund av en skadekänning.

+ Nytt tak

Det brukar regna en hel del på Roland Garros, med en hel del avbrott till följd. Men på söndag invigs ett nytt skjutbart tak på den näst största banan, Suzanne Lenglen, som har plats för 10 000 åskådare. Sedan 2020 finns tak även på centercourten Philippe Chatrier vilket gör att åtminstone 25 000 åskådare får se matcher varje dag och att spelschemat inte havererar helt, oavsett om det regnar eller är hälsofarligt varmt i Paris.

Rättad version: Tidigare fanns fel uppgift om möten mellan Swiatek och Gauff.