Barcelona utan titlar – då får Xavi sparken

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-05-24

Xavi Hernandez. Arkivbild.

FC Barcelona sparkar tränaren Xavi Hernandez.

Han gör sin sista match borta mot Sevilla i ligaavslutningen på söndag.

Tysken Hansi Flick tippas bli den som tar över.

I januari gick den förre storspelaren ut med att han ville sluta efter den här säsongen, men övertalades att fortsätta. Xavi och ordföranden Joan Laporta kom överens om att Xavi skulle fullfölja det kontrakt som skulle ha gått ut den 30 juni nästa år.

I stället fick han sparken.

”Barcelonas ordförande Joan Laporta har gjort klart för Xavi Hernandez att denne inte fortsätter som tränare under säsongen 2024–2025” står det i ett uttalande på den katalanska fotbollsklubbens hemsida.

Den yttersta anledningen till att Xavi avpolletteras är att Barcelona den här säsongen inte har vunnit någon titel. Klubben slutar tvåa i La Liga bakom Real Madrid. Champions League-spelet slutade med en kvartsfinalförlust mot Paris SG.

Men det uppges också länge ha varit en spänd relation mellan Xavi och Laporta. Den senare uppskattade inte tränarens offentliga uttalanden om att det är svårt att konkurrera med Real Madrid nationellt och med andra toppklubbar internationellt, på grund av Barcelonas ansträngda ekonomiska läge.

Enligt uppgifter ska Xavi ha fått beskedet att hans tid som tränare är över i samband med fredagens träning inför helgens ligaavslutning mot Sevilla.

”Barcelona vill tacka Xavi för hans arbete som tränare, vilket bidrar till hans oöverträffade karriär som spelare och kapten för A-laget och önskar honom all lycka i framtiden”, skriver klubben på sin hemsida.

En av de starkaste kandidaterna till att leda laget framöver är tysken Hansi Flick, som i höstas sparkades som Tysklands förbundskapten.

Barcelona uppger att man inom kort offentliggör tränarstaben för nästa säsong.