Såg och lärde – nu är Tre Kronors målvakt hetast

Göran Sundberg/TT

Jonas Grönvik/TT

Publicerad 2024-05-24

Målvakten Filip Gustavsson träffar pressen dagen före VM-semifinalen.

Han har redan vunnit ett VM-guld – utan att spela en match.

Lärdomen från 2018 kan göra Tre Kronors målvakt Filip Gustavsson, 25, till klassisk svensk målvaktshjälte sex år senare.

– De visade att de kunde vara bäst när det gäller och var sjukt professionella, säger han om erfarenheten att vara runt laget då.

Minnesotamålvakten leder målvaktsligan i VM, har fem segrar på lika många matcher och 93,4 i räddningsprocent.

Han ser fram emot helgens stormatcher – lördagens semifinal är Tre Kronors första i VM sedan just 2018.

– Det har varit väldigt frustrerat de senaste åren att det inte gått bättre än kvartsfinal. Vi är väl kända som en hockeynation som ska vara i toppen. Det är därför vi åker till VM, för att spela om medaljerna, säger han.

”Sjukt kul”

Efter rysarsegern mot Finland väntar mötet med hemmanationen Tjeckien i semifinal inför drygt 17 000 hoppfulla hemmafans i O2 Arena i Prag.

– Ofta brukar man säga att de bästa spelarna kliver fram och spelar sin bästa hockey när det är viktiga matcher. Så det är det vi hoppas på, säger 25-åringen från Skellefteå.

Han var ung påläggskalv i Köpenhamn 2018 och fick som tredjemålvakt följa matcherna från sidan bakom Anders Nilsson och Magnus Hellberg.

Så vad lär man sig av det?

– Att man ska ta sig igenom ett gruppspel och sedan kommer de tre viktigaste matcherna. Det är då man behöver vara som bäst. Att få följa med på den resan var sjukt kul, säger Gustavsson.

”Min lilla prins”

Slutspelet har börjat på bästa sätt – även om det krävdes en lång rysarmatch mot Finland.

Nu handlar det om att hitta ny kraft inför semifinalen.

– Förbereda sig, äta, dricka, hålla sig i fysiskt bra skick och röra på sig lite i omklädningsrummet och gymmet. Aktivera kroppen, säger han om mellandagen.

Gustavsson är nöjd med sitt VM hittills.

– Jag tycker det har gått bra. Det känns som man är lite mer inne i spelet nu. Försvarsspelet har fungerat otroligt bra, kommunikationen och förståelsen för vad som är mitt ansvar känns bra.

Han fick vänta en bit in i VM på sin svenskinspirerade utrustning då grejerna fastnade i den tjeckiska tullen. Under tiden fick han spela i grönvita Minnesotaprylar.

Han visar stolt upp sin målvaktshjälm där hans elva månader son finns avbildad med en prinskrona på huvudet och bak har han Västerbottens landskapssköld och sina två hundar.

– Sonen är elva månader, det är min lilla prins. Det är kul att ha. Jag brukar försöka ha personliga grejer på hjälmen, säger han.