Publiksuccé med tradition

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-12-27

Världsklass på läktarna då gör det inget att isen förstör spelet

BOLLNÄS

Tur att det är som det är med annandagsbandyn.

Att festen och inte själva finliret är det viktigaste.

På Sävstaås är vi 6 463 som ser Edsbyn slå Bollnäs med 6–1, och vi bidrar därmed till tidernas sjätte största publiksiffra en annandag jul.

Det är världsklass på publiken, och nog doftar den även i år så att TV4:s alla redaktionschefer skulle jubla av lycka över alla reportageidéer de skulle kunna komma på.

Tyvärr förstör den knottriga isen allt ordnat spel.

Man hade hotat med 25 minus. Så kallt var det på julafton, och när Bollnäs tränade på juldagen stördes man av stora sprickor i isen.

Nu är det bara fem minus men dessvärre har en fuktig snöblandad luft lagt sig som en hinna över isen och knottrat till den å det värsta.

Efter matchen frågar jag Thony Lind-qvist, landslagets assisterande förbundskapten, vad det här gav honom – jag har ändå sett, att han plitat ner lite bokstäver i sin svarta anteckningsbok.

– Ingenting, svarar Thony.

– Det är inte rättvist att bedöma spelare på sån här is.

Två av de spelare som fanns med på förra veckans landslagsläger i Stockholm finns på isen: Bollnäs Patrik Larsson och Edsbyns Daniel Liw.

Bollnäs-Patrik har bra fart under skridskorna, men den knottriga isen stör så att han kommer aldrig till skott. Jag ser, att Thony L är märkbart irriterad över detta.

Edsby-Daniel missar två frilägen i första halvlek, och det är både för honom själv och för kommande landslagsspel och VM framöver skönt att han till slut får göra ett alldeles underbart solomål.

Det är bara tre minuter kvar, när Daniel Liw dribblar av fyra man – ja, fem med målvakten – innan han rakar bollen i tomt mål. Jag ser, att Thony L är märkbart nöjd när han noterar i sin bok.

Derbyt är det finaste som finns

Drog jag alltså denna annandag med morgontåget till Bollnäs för uppleva det, efter SM-finalen, finaste som finns inom bandyn: ett hälsingederby.

Dessutom ett av de viktigaste på senare år, eftersom det hettat till runt det streck som ger fyra lag plats i den fina elitserien, medan de fyra sista får spela i allsvenskan efter nyår.

Det ska ju vara derbyn på annandagen. Så gott det går.

Som i år med dubbla hälsingemöten Bollnäs–Edsbyn och Ljusdal–Broberg, gävledala-rivalerna Sandviken–Falun, smålänningarna Nässjö–Vetlanda plus Göta älv- eller 0520/0521-mötet Gripen,Trollhättan–Vänersborg.

Vid Bollnäs station möts jag först av ett lämpligt jätteplakat på en vägg med ett budskap riktat mot alla tåg-resenärer: ”Här spelar vi bandy”.

Därefter kan jag inte undgå att lägga märke till den ryska invasionen.

Ja, inga bandyspelare. Där har ju flykten gått åt andra hållet i Hälsingland, sen den bäste av dem alla – Ljusdals Misja Svesjnikov – valt Vodnik.

Nej, det handlar om hundratals småfåglar av arten Bombycilla garrulus, som kommit hit från Ryssland och just nu kalasar på rönnbär och andra röda bär.

De ryska sidensvansarna har invaderat Bollnäs.

Den andra invasionen, publikinvasionen var väntad.

Inte bara för att Thore Skogman i halvtid skulle sjunga ”Flottarkärlek”.

Ändå var de flesta inställda på att man inte skulle kunna överträffa de senaste årens publikrekord från motsvarande dag: 7 458 på Ön i Edsbyn förra julen, 8 151 i Bollnäs för två jular sen.

Anledningarna till detta är många: det disiga vädret, att det gått så risigt för favorittyngda Edsbyn (tippade SM-vinnare av den i ämnet initierade Ulf Stenberg på Göteborgs-Posten – och det är ju inte för sent än...), och att Bollnäs också tappat en del publik dels genom en serieplanering med alltför många hemmamatcher inom en kort tidsrymd och dels en tvist om entrépengen, där man hotat med att ta extra kronor för plats på den centrala läktaren.

”Kuben” – en frilägesspelare

Klubbarna har nu mötts i julderbyn de sex senaste åren, men detta var första gången Edsbyn vann. Tidigare tre Bollnäs-segrar och två oavgjorda.

Den här gången var det inget snack. Inte ens fast Edsbyn gjorde sina fyra första mål på fasta situationer.

Det var ändå Edsbyn som då hade de flesta chanser som skapades på eget spel, där framförallt den ryske veteranen Nikolaj Jarovitj och Magnus ”Kuben” Olsson låg bakom attackerna.

”Kuben”, före matchen prisad som Årets spelare 2002 i Hälsingland, spelade fram till hälften av frilägena – missade själv den andra hälften.

Dags att avliva en myt

Till sist: det är en myt att bandyallsvenskan i långa tider skulle ha startat just på annandag jul.

Visst, i sex år mellan 1957 och 1962 spelades den allsvenska premiäromgången annandag jul.

Dessförinnan senare, därefter tidigare.

Till traditionen hör också tiden för avslag: 13.15.

En kompis – gammal bandymålvakt med meriter från nästan hela landet, från Boden i norr till Mjölby i söder – fyllde nyligen 60 och sen vi propsat på att få uppvakta honom gav han med sig. Med repliken:

– Okej, men då säger vi klassisk bandytid. Klockan 13.15...

Idag återgår bandyn till sin ”vardag”, det vill säga närmast på söndag 13.15.

Det logiska är då, att Edsbyn hemma besegrar Ljusdal, och att Bollnäs borta mot Falun tar den poäng man behöver för elitseriespel.

Alltså att båda de återstående platserna i elitserien går åt Hälsingland.

Sportbladets Lasse Sandlin om annandagsfestens...

Följ ämnen i artikeln