Öberg: ”Jag ska vara som bäst 2022”

Svenska stjärnskottet VM-debuterar utan tung press

Uppdaterad 2019-07-25 | Publicerad 2017-02-09

Det unga skidskyttelandslaget har VM som ett ­delmål inför OS nästa år.

Mästerskapsdebutanten Hanna Öberg tror att fullträffen dröjer ännu längre.

– Jag ska nog vara som bäst till OS 2022, säger hon.

Förhoppningarna inför årets VM i österrikiska Hochfilzen är inte särskilt högt ställda på Hanna Öberg och de övriga i det svenska skidskyttelandslaget.

– Medalj är inte realistiskt. För många är det första mästerskapet och jag hoppas på topp tio-resultat, säger förbundskaptenen Wolfgang Pichler.

– Vår bästa chans är i mixedstafett, där tror jag på en topp sex-placering.

Inleder med en stafett

Pichler, som återkom i det svenska landslaget 2015, har byggt upp en ny generation som han hoppas ska börja kunna mäta sig med de allra bästa nationerna i OS
i Pyeongchang som är precis ett år bort.

– Det är inte omöjligt, ­säger han.

Fjolårets juniorvärldsmästarinna, den 21-åriga Hanna Öberg, vågar dock inte hoppas på framgångar redan i Sydkorea.

– Då är jag bara 22 och jag tänker att jag ska stå på toppen av karriären lite senare än så. Mer till nästa OS. Men det skulle vara roligt att få åka till Pyeongchang, säger Öberg.

VM inleds med just mixedstafetten där Öberg åker första sträckan före klubbkompisen Anna Magnusson, sambon Jesper Nelin och veteranen Fredrik ­Lindström.

– Historiskt sett har det gått bra för Sverige i mixedstafett och formen på åkarna är bra, säger Pichler.

Pichler bakom

Sverige har ett VM-guld i disciplinen, från 2007, och har även varit tvåa (2009) och trea (2010) och fyra (2011 och 2012). Men i de två ­senaste mästerskapen har laget misslyckats. Hanna Öberg tog två guld (sprint och jaktstart) och ett silver (stafett) i junior-VM i fjol och har under sin första världscupssäsong i vinter tagit två topp tio-placeringar (femma och åtta).

Bakom genombrottet l­igger Wolfgang Pichler, anser hon.

– Wolfgangs träning har gett väldigt bra resultat. Jag har tagit väldigt stora kliv fysiskt, säger hon och förklarar hemligheten bakom Pichlers träningsmetoder:

– Framför allt tränar jag mycket mer än tidigare och jag tränar ganska mycket hårdare. Det är väldigt få ­dagar som vi kör lugnt, antingen kör vi halvhårt eller oftast ännu hårdare. Det är klart att vi ligger på en hög belastning en stor del av ­tiden, men det gäller att få tillräckligt med vila.

Öberg är inte ensam om att ha fått sitt genombrott i vinter. Kompisen från Piteå, Anna Magnusson, har varit sjua i en världscuptävling och den nyblivna svenskan Chardine Sloof, som tävlat för Nederländerna tidigare, har varit tia.

– Jag är mer än nöjd med säsongen, jag trodde inte att det skulle gå så fort att nå topp tio-placeringar för de unga, säger Pichler.