Mejla

Marcus Leifby

Leifby: Skitsnack – nu fick vi det svart på vitt

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

För endast 349 kronor i månaden kan vi se allsvenskan i fotboll i tv nästa säsong.

Eftersänt.

Som ni säkert kommer ihåg sände C More i höstas fotbollsallsvenskan för sista gången på ett tag.

Från och med 2020 tar jänkarägda Discovery, som också har rättigheterna till de olympiska spelen framöver, över rättigheterna till allsvenskan och superettan i fotboll.

Köpet avslöjades redan våren 2017 och mediejätten var då snabbt ute och förklarade att det minsann skulle bli billigare att se på fotboll, ja det skulle rentav kosta en spottstyver jämfört med C More-regin.

De allra flesta förstod redan då att det var skitsnack, och i förra veckan fick vi det svart på vitt. 

Discovery har nu meddelat att endast ett 30-tal matcher kommer att visas i traditionella tv-kanaler medan resten kommer att ”sändas exklusivt” i deras halvdana streamingtjänst ”D Play” som nås via appar i smarta tv-apparater, plattor och små mystiska dosor som kopplas till tv:n.

”Streamat”, alltså.

Oavsett streamingtjänst är standarden låg

Ett årsabonnemang, för den svenska fotbollen som spelas åtta månader om året, kommer att kosta 299 kronor i månaden och vill kunderna undvika det kapitalistiska påhittet bindningstid landar prislappen på 349 kronor i månaden.

Det är mycket pengar med tanke på att vi kommer att få se matcherna eftersänt.

Nästa år visas allsvenskan i Discoverys kanaler.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Nästa år visas allsvenskan i Discoverys kanaler.

Oavsett vilken streamingtjänst som nyttjas är det vida känt att standarden är låg, i stort sett alla livesändningar hackar, hostar och släpar, i vissa fall i upp till flera minuter. 

Ett mål är ett mål innan vi tittare får se att det blir mål, och för att inte upplevelsen ska förstöras helt uppmanar nu Discovery alla sina tittare att gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventiler, stänga av radioapparater, dra ut jacket och döda alla kontakter med omvärlden i samband med deras allsvenska fotbollssändningar.

– Vi ser det som ett ansvar att upplysa om fotbollens roll för integrationen i samhället och ungdomarna i förorten och vad fotbollen betyder för dem, har en Discovery-chef sagt men det finns förstås ingen kommersiell tv-kanal som känner något annat ansvar än att dra in så mycket pengar som möjligt. 

Det vi kan hoppas på nu är konsumentkraften och att så många som möjligt helt enkelt ger fan i att teckna några abonnemang på streamingtjänsten som i övrigt mest innehåller skräp.

Skamlöst av C More

Sönderfallet innebär förhoppningsvis att fler människor tar sig till arenorna i stället för att fasta i sina seniorfåtöljer framför stammande sändningar.

Samtidigt som allsvenskan och superettan i fotboll byter ägare fortsätter C More att ta bra betalt för sina tjänster, priset ligger kvar på 449 kronor i månaden (för kanaler och stora paketet) vilket är skamlöst då deras utbud blivit avsevärt mycket tunnare.

De har fått in Serie A och La Liga, ”världens bästa respektive tredje bästa liga” enligt C More-cheferna, och kommer nu försvara sitt höga pris med hjälp av Zlatan Ibrahimovics Milan-återkomst och Lecce borta. 

Men vem vet, de kanske har en golftävling i Thailand, ”Posten runt” på elcykel och andra tv-pärlor på väg in.

Genomslappt, SVT

2020 har tv-sportmässigt inte fått någon kanonstart.

Härom dagen tittade jag på några ”årskrönikor” och de var sannerligen inget vidare. 

SVT, som tidigare var ganska bra på att sammanfatta händelserika sportår, verkar helt gett upp tanken på att göra någonting vettigt och i stället för en ”årskrönika” visade de någonting som borde hetat ”några klipp”.

Ett par Vinterstudio-profiler och gäster fick sedan kommentera klippen i överdrivet positiva ordalag (”underbart”, ”fantastiskt”, ”härligt”) och det fanns inte ett spår av några större eller vidare tankar om det viktigaste som hänt under sportåret 2019. 

De kunde lika gärna visat årskrönikan från 2001 i repris.

Genomslappt.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Viasat har gjort en de också och i stället för att rapa ur sig lite vad som helst har de låtit Göran Zachrisson filosofera kring några av fjolårets stora händelser.

Det blir någonting annat, och lite mer personligt, men då Viasat enbart fokuserar på sporterna de själva sänder blir det inte mycket mer än navelskåderi.

”Streamat”.

KNÄPP PÅ

Handbolls-EM på ingång, på hemmaplan dessutom, och det ska bli så fint att se dessa bjässar daska på varandra stenhårt i 60 minuter utan att lipa över varje litet tillfälle då två kroppar kommer i kontakt.

KNÄPP AV

Efter en mossig och trist Tour de Ski rullar världscupen vidare med lagsprint i Dresden i helgen och SVT är förstås på plats för att evighetssända från det mest enformiga skidåret i mannaminne.

Publicerad:

LÄS VIDARE