Efter kritiken – nu agerar svenska landslagsledningen

Publicerad 2021-01-07

VAL DI FIEMME. Oskar Svensson och Calle Halfvarsson är irriterade på Fis.

De pekar på en otydlighet kring vad som gäller kring förutsättningarna i loppen – kan de staka eller inte?

Efter kritiken agerar landslagschefen Anders Byström, som ska stöta på Fis.

– Jag vill veta, säger han inför fredagens masstart.

Det bubblar en irritation i det svenska herrlaget. Den är riktad mot det Fis, Internationella skidförbundet.

Orsaken är agerandet kring de så kallade stakfria zonerna. Det är teknikzoner som innebär att åkarna måste diagonala i klassisk stil vilket gör att det i princip är omöjligt att åka utan fästvalla.

I inledningen av Tour de Ski, i Val Müstair, fanns det inga sådana zoner och den svenska landslagsåkaren Oskar Svensson valde att köra utan fäste. Det blev ett framgångskoncept och han blev sexa, vilket är hans bästa distansresultat i världscupen.

I jaktstarten i Toblach kunde han inte staka och efter loppet berättade han om sin irritation för Sportbladet. Han var arg för att Fis lämnar sena besked.

– Jag tycker det är inkonsekvent, det är svårt att vet vad som gäller. Det borde vara likadant i alla tävlingar, sa han.

Calle Irriterad

Inför fredagens klassiska masstart i Val di Fiemme vet åkarna fortsatt inte vad som gäller.

Ovissheten irriterar även Calle Halfvarsson.

– Det är dåligt att det inte finns klara regler. Att de inte har tagit ett beslut innan säsongen. Det borde tagits redan när förra säsongen tog slut att nästa år kör vi stakfria zoner rakt genom även om det är plattare banor eller så tycker jag att man tar ett beslut att det inte kommer finnas någon stakfri zon på någon bana, säger han och fortsätter:

– Det blir för hafsigt, för konstigt när vi inför varje tävling ska ha en diskussion om vi ska staka eller inte. Samtidigt vet vi inte om det blir en stakfri zon utan då måste vi invänta det och det kommer ganska sent och så blir det som i Val Müstair där man får plötsligt staka och så har man inte förberett sig för det under sommaren. Det blir lite åt båda hållen. Man vet inte vad man ska satsa på? säger han och påpekar:

– Det är väl inga andra sporter som håller på med så här sena förändringar hela tiden. Jag tycker det är väldigt konstigt. 

Kommer prata med Fis

Och nu tänker den svenska landslagschefen Anders Byström agera.

– Jag kommer att tala med Fis. Alla kommer att få besked på lagledarmötet ikväll men jag kommer att kolla det innan. Jag vill veta, säger han.

Bakgrunden till de stakfria zonerna var den debatt som blossade upp för några år sedan.

Den handlade om att fler och fler åkare stakade och i ambitionen om att rädda den klassiska disciplinen och samtidigt undvika att åkare stakade och tog felaktiga skejtskär infördes zonerna.

Svenska landslaget har utgått från att det skulle vara zoner i årets världscup, men både i Ruka och i Val Müstair var det fritt fram att staka.

– Vi vet att de som sitter högst i hierarkin i Fis, som Vegard Ulvang, har sagt att det är viktigt att man har zoner för att behålla klassisk skidåkning som den var en gång i tiden. Därför har vi trott att det skulle vara zoner på varje världscup, säger Byström som påpekar:

– Vet man att det inte blir zoner under vintern skulle man kunna träna på ett annat sätt.