Fyra år senare – köper inte bytet

Vill ha jaktstart i Tour de Ski

Publicerad 2024-01-07

VAL DI FIEMME. Touren där vinnaren måste vara först upp för backen är ett minne blott sedan 2020.

Svenskarna gillar inte Tour de Skis upplägg.

– Jag kommer ihåg när jag satt hemma själv när jag var liten och såg på tv, säger Emma Ribom.

Söndagens avslutning på Tour de Ski blir den fjärde i ordningen där klättringen uppför Alpe Cermis föranleds av en masstart.

Åkarna startar inte längre utifrån sin placering i totalställningen, utan resultatet i Tour de Ski räknas ihop i efterhand.

Inte lika tydligt för tv-tittarna som förr, med andra ord.

– Man mister charmen med ”den som är först upp vinner”, säger svensken Gustaf Berglund som får medhåll av lagkamrater.

Gustaf Berglund.

Vill ha tillbaka jaktstarten

Emma Ribom har njutit av jaktstarter uppför Alpe Cermis på tv många gånger men tycker att masstarterna bara leder till att det blir ”transportsträcka” fram till backen.

– Jag tycker att man ska ta tillbaka jaktstarten. Jag kommer ihåg när jag satt hemma själv när jag var liten och såg på tv. Det var så spännande när det var en jaktstart och man såg så svart på vitt vem som var först, vem som var tvåa och hur mycket det plockades in bakifrån. Jag tyckte det var sjukt spännande, säger Ribom.

– När det är en masstart tycker jag det blir väldigt struligt att hålla koll. I alla fall när jag satt hemma och tittade förra året. Man fick nästan hålla på och försöka räkna ut själv.

Det blir svårare att följa på tv?

– Jag tyckte det i alla fall, när jag satt hemma. Och då tycker jag ändå att jag har ganska bra koll på längdskidåkning generellt. Så jag tycker det känns som ett roligare koncept (med jaktstart) för oss åkare också.

Emma Ribom.

Tror inte på ändring

Ribom ligger på 13:e plats i sammandraget inför sista etappen och kommer inte veta var hon hamnar när hon går i mål.

– Jag har jättedålig koll. Man får ju försöka plugga in totalställningen innan man åker i väg så man har lite koll på vilka ryggar man ska hålla koll på. Sedan får våra tränare vara med i matchen och hjälpa oss att hålla koll uppför backen, men det blir ju rörigt. Och det var sjukt rörigt att åka masstart uppför för några år sedan när jag åkte.

Sveriges landslagschef Anders Byström tror inte att upplägget kommer förändras än på ett tag.

– Är det en väldigt tajt tour är det kul med en normal jaktstart. Då blir det verkligen tydligt vem som vinner touren totalt. Men jag tror man kommer ha kvar det här formatet ett bra tag till, säger Byström.

– Personligen hade jag hellre sett det som jaktstart. Jag tror många i Sverige minns Charlottes (Kalla) vinst här. Men man gör det för att göra själva loppet i sig mer intressant.

Anders Byström.

Svaret om upplägget

Byström har rätt om anledningen. Tv-tittarnas upplevelse är faktiskt en del av anledningen till att åkarna startar samtidigt.

– Vi ser att det finns fördelar med båda uppläggen. När man hade en jaktstart kunde det bli så att den som klättrade bäst av alla knappt var med i tv, säger Internationella skidförbundets tävlingsdirektör Michal Lamplot.

Han tror att tv-tittarna borde hänga med bra och att loppet i sig borde bli mer intressant med jaktstart.

– Med hjälp av GPS:er och grafik i sändningen kan man följa den totala ställningen i Tour de Ski.

– Det är inget nytt upplägg. Det finns bland annat i cykling och vi har gjort på samma sätt tidigare.